EU više ne zavisi od ruskog gasa i nafte

Ursula fon der Lajen kaže da je Rusija umanjila isporuke gasa u Evropu za 80 odsto, ali da je EU uspjela da to nadomjesti

05.03.2023. 21:25
  • Podijeli:
Ursula von der Leyen foto Reuters-6404f74326d4e.webp Foto: Reuters

Evropska unija više nije zavisna od ruskog gasa i nafte, izjavila je u nedjelju predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Zavisnost Evrope od isporuka ruske nafte i gasa sada je stvar prošlosti", rekla je Fon der Lajenova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, prenio je TASS.

Ona je rekla da je Rusija umanjila isporuke gasa u Evropu za 80 odsto u periodu od osam mjeseci, ali da je EU uspjela da to nadomjesti isporukama gasa iz SAD i Norveške.

Fon der Lajenova je ocijenila da je Moskva navodno pokušala da razbije jedinstvo EU smanjenjem isporuka energenata, ali se, prema njenim riječima, "desilo suprotno".

Ona je bila počasni gost na sjednici Vlade Njemačke, a novinarima je rekal i da njena kancelarija nije dobila dokaze od SAD da Kina šalje oružje Rusiji.

"Do sada nismo imali takve dokaze, ali to mora da se prati svakog dana", rekla je Fon der Lajenova, prenio je "Sputnjik".

Odgovarajući na pitanje da li bi EU uvela sankcije Kini ako bi to bilo potvrđeno kao činjenica, ona je rekla da se može baviti tom temom "tek kada ona postane realnost".

Šolc se uključio i rekao da Kina ne treba da šalje oružje Rusiji i da je Peking saopštio da to neće činiti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()