EU predlaže specijalni sud za ruske zločine

Rusija mora da plati za svoje užasne zločine, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

30.11.2022. 12:33
  • Podijeli:
evropska-europska-komisija-eu-brisel-brussels-fotopa-imagespixsell-1666874509540.webp Foto: Pixsell

Evropska komisija će sarađivati ​​s Međunarodnim krivičnim sudom (ICC) da bi pomogla u uspostavljanju specijalizovanog suda za istraživanje ruskih zločina, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, javlja Anadolu Agency (AA).

"Rusija mora platiti za svoje užasne zločine, uključujući i zločin agresije na suverenu državu. I to je razlog zašto, nastavljajući podržavati Međunarodni krivični sud, predlažemo da se uspostavi specijalizovani sud, uz podršku Ujedinjenih naroda, koji će istraživati i procesuirati ruske zločine agresije", rekla je Ursula von der Leyen u video poruci koju je objavila na Twitteru.

Ona je rekla i da Rusija mora platiti cijenu razaranja koje uzrokuje, dodajući da se šteta koju je pretrpjela Ukrajina procjenjuje na 600 milijardi eura (621,8 milijardi dolara).

"Rusija i njeni oligarsi moraju Ukrajini nadoknaditi štetu i pokriti troškove za obnovu zemlje", dodala je ona.

Von der Leyen je rekla da je Evropska unija već blokirala 300 milijardi eura rezervi ruske Centralne banke i da je zamrznula 19 milijardi eura novca ruskih oligarha.

"Kratkoročno, mogli bismo sa našim partnerima stvoriti strukturu za upravljanje tim sredstvima i njihovo ulaganje", rekla je ona.

Naglasila je da kada sankcije Rusiji budu ukinute, ta sredstva treba iskoristiti kao punu kompenzaciju Ukrajini.

"Radićemo na međunarodnom sporazumu s našim partnerima kako bismo to omogućili", istakla je Von der Leyen.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()