EU osudio "šokantan teroristički čin" u Iranu

Izražena solidarnost sa iranskim narodom

04.01.2024. 22:52
  • Podijeli:
eksplozije u Iranu, obeležavanje godišnjice smrti kasem sulejmani, 3 jan 2023 - foto AP Photo Mahdi Karbakhsh Ravari Tanjug (3)-65958106b5df9.webp Foto: AP Photo/Mahdi Karbakhsh Ravari/Tanjug

Evropsko vijeće osudilo je u četvrtak dva bombaška napada u Iranu u kojima su poginule najmanje 84 osobe, javlja Anadolu.

"Evropska unija najoštrije osuđuje bombaški napad u gradu Kerman u Iranu. Ovaj šokantni teroristički čin odnio je živote nedužnih civila, pored mnogo povrijeđenih", rekao je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

U saopštenju se izražava solidarnost sa iranskim narodom.

"Naše misli su sa žrtvama i njihovim porodicama", kazao je Borrell.

Najmanje dvije snažne eksplozije odjeknule su jučer na putu koji vodi do mezara najvišeg iranskog generala Qasema Soleimanija​​​​​​​ gdje se održavala komemoracija povodom četvrte godišnjice ubistva komandanta elitne jedinice iranske Revolucionarne garde, koji je ubijen u američkom napadu dronom u Bagdadu, u januaru 2020.

Na obilježavanju godišnjice okupile su se hiljade ljudi.

Prema posljednjim podacima, u napadima su poginule 84 osobe, a povrijeđene 284.

Teroristička grupa ISIS preuzela je odgovornost za napade.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()