EU: Imamo konkretne planove za borbu protiv antimuslimanske mržnje

- Muslimanska zajednica EU-a sastavni je dio našeg društva, poručila je konferenciju za novinare Lalisse, koja je početkom februara imenovana za koordinatoricu

13.07.2023. 20:22
  • Podijeli:
eu evropska unija brisel reuters-1666874550904.webp Foto: Reuters

Marion Lalisse, koordinatorica Europske unije (EU) za borbu protiv antimuslimanske mržnje i diskriminacije, izjavila je da Unija ima konkretne planove za borbu protiv fenomena antimuslimanske mržnje, javlja Anadolu.

"Muslimanska zajednica EU-a sastavni je dio našeg društva", poručila je na konferenciji za novinare Lalisse, koja je početkom februara imenovana za koordinatoricu.

Navodeći kako je muslimanska zajednica u Evropi najveća raznolika vjerska manjina te da u članicama Unije ima muslimana različitog broja, postotka i porijekla, Lalisse je poručila kako je ključna stvar da je muslimanska zajednica sastavni dio EU društva.

Komentarisala je i incidente spaljivanja primjerka Kur'ana u Švedskoj.

"Imamo konkretne planove za borbu protiv fenomena antimuslimanske mržnje", kazala je Lalisse, te dodala:

"Prvo, uključit ćemo politike brobe protiv antimuslimanske mržnje u različite sektore, obrazovanje, sigurnost, imigraciju i mnoga druga područja zapošljavanja. Nastavit ćemo dijalog s raznim institucijama, civilnim društvom, akterima, građanima i međunarodnim organizacijama. Aktivirat ćemo politiku utemeljenu na dokazima i osvijestiti građane i institucije protiv fenomena antimuslimanske mržnje."

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()