Erdogan otkrio: Turska i Rusija će besplatno isporučivati žito siromašnim zemljama

Turski šef kazao da je Vladimir Putin dao prijedlog

04.11.2022. 16:53
  • Podijeli:
erdogan-putin-soci-reuters.jpg Foto: Reuters

Turska se u petak obavezala da će slati žito i đubriva u najmanje razvijene zemlje i zemlje u razvoju, posebno u Afriku, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pozivajući da se na predstojećem samitu G-20 u Indoneziji poduzmu čvrsti koraci za slanje žita i đubriva u nerazvijene zemlje, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da su Turska i Rusija postigle konsenzus o boljem korištenju koridora žitarica u Crnom moru, posebno za one zemlje u Africi kojima je potrebna pomoć.

Govoreći na međunarodnom sajmu u organizaciji Nezavisnih asocijacija industrijalaca i privrednika (MUSIAD) EXPO u Istanbulu, Erdogan je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin pristao da besplatno šalje žito zemljama kojima je potrebna.

"Tokom našeg razgovora sa gospodinom Putinom, on je rekao: 'Pošaljimo žito besplatno u zemlje poput Džibutija, Somalije i Sudana.' U tome smo bili na istoj strani. Osigurat ćemo da brodovi sa žitom stignu do svake zemlje kojoj je potrebno, počevši od Somalije, Džibutija i Sudana, koje se bore s teškom krizom hrane i glađu", rekao je turski predsjednik.

Poručio je da ne prihvata mentalitet koji Evropu definiše kao "vrt", a ostatak svijeta kao "divlji".

"Ne očekujemo da oni koji provode kolonijalizam koristeći nove načine i metode zauzmu savjestan stav prema krizama", rekao je Erdogan.

Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnovi crnomorskog izvoza žitarica, koji je obustavljen nakon što je u februaru počeo rusko-ukrajinski rat.

U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima triju zemalja i UN-a kako bi nadgledao pošiljke.

Rusija je u subotu objavila da obustavlja učešće u sporazumu o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka, a u srijedu je najavila da se vraća sporazumu nakon telefonskog razgovora Erogana i Putina.

Od potpisivanja Istanbulskog sporazuma iz Ukrajine je izvezeno više od 10 miliona tona žitarica.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()