Epilog tragedije: "Titanic je grob, treba ga ostaviti na miru"

Pet života izgubljeno

23.06.2023. 15:22
  • Podijeli:
titanic reuters-6490a6a62f39e.webp Foto: Reuters

Bivši kapetan podmornice britanske Kraljevske mornarice, Ryan Ramsey, upozorio je na "ogromne rizike" koje sa sobom donosi nepoštivanje regulativa, posebno kada je u pitanju izrada podmornica. U slučaju tragične sudbine podmornice Titan, ta nepažnja rezultirala je smrću pet osoba.

Ramsey vjeruje da se dogodila jedna od dvije stvari: ili je poklopac s vijcima koji je korišten za zatvaranje posade izvana pretrpio kvar koji je doveo do kolapsa trupa podmornice; ili je trup podmornice imao defekt koji je pod pritiskom pukao, uzrokujući isti rezultat.

Upitan je li "neobičan" dizajn Titana bio nepromišljen, Ramsey je za Sky News izjavio: "Ne bih išao tako daleko da kažem nepromišljen. No, ignorisanje standardnih načina izrade ovih tipova podmornica u potrazi za inovacijama donosi ogromne rizike, a u ovom slučaju taj rizik rezultirao je gubitkom života."

Ramsey, koji je bio kapetan nuklearne podmornice HMS Turbulent, smatra da će industrija vjerovatno pooštriti regulativu i zatvoriti moguće "pravne rupe" koje su postojale u slučaju Titana. Naglasio je da se moraju izvući pouke iz ovog slučaja, posebno kada je u pitanju sigurnost podmornica.

Bivši mornarički časnik predviđa da će se turizam u dubokom moru ponovno evaluirati nakon gubitka Titana. "Sva pomorska aktivnost nosi rizike jer je more nepredvidljivo. Podmornice djeluju na mjestima manje istraženima od svemira, u nečemu što je složenije od svemirskog broda. Ovaj oblik ekstremnog turizma vjerojatno će biti ograničen u ovom konkretnom području," izjavio je Ramsey.

Ramsey je izrazio sućut porodicama muškaraca koji su preminuli u ovoj tragediji i apelovao da se prekine s posjetima olupini Titanica. "To je grob i trebalo bi ga ostaviti na miru," zaključio je.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()