Elon Musk planira izgraditi vlastiti grad

Nedavno je kupio zemljište od 3.500 jutara (1416 hektara) oko 56 kilometara izvan Austina u Teksasu i planira da ga transformiše

10.03.2023. 13:47
  • Podijeli:
Elon Musk_Reuters-6390f9835dc22.webp Foto: Reuters

Elon Musk, osnivač Tesle, vlasnik Twittera i trenutno najbogatiji čovjek na svijetu, planira izgraditi vlastiti grad.

Nedavno je kupio zemljište od 3.500 jutara (1416 hektara) oko 56 kilometara izvan Austina u Teksasu i planira da ga transformiše u svoj grad.

Parcela, koja je trenutno pašnjak i poljoprivredno zemljište, bit će u potpunosti pod Muskovom kontrolom kada bude pretvorena u grad, a kao njen tvorac moći će da postavlja neka pravila i propise, piše Unilad.

Musk je rekao da se nada da će to područje pretvoriti u "neku vrstu teksaške utopije uz rijeku Kolorado". Razlog zašto je odabrao lokaciju je taj što se nalazi u blizini objekata Boring i SpaceX koji su u procesu izgradnje.

Muskov je plan da svoje radnike smjesti u grad, koji već sadrži nekoliko modularnih domova i natpisa na kojima piše "dobrodošli, snailbrook, tx, procijenjeno 2021.".

Navodno planira iznajmiti kuće u gradu za manji iznos od njihove tržišne vrijednosti. Prema jednom oglasu, kuća sa dvije do tri spavaće sobe koštat će Muskove zaposlene 800 dolara, dok se druge slične kuće u ovoj oblasti iznajmljuju za 2.200 dolara.

Novi grad će imati sve što očekujete od bilo kojeg drugog grada, a to navodno uključuje i školu.

Da bi oblast u Teksasu bila uključena, potrebno je da ima najmanje 201 stanovnika, a izvještaj je pokazao da postoje planovi za izgradnju 110 kuća.

Ispostavilo se da ni on neće biti ni prvi milijarder koji će posjedovati vlastiti grad u Teksasu, pa su ga možda inspirirali ljudi koji su bili prije njega. To je zato što je još 2021. godine Mark Cuban - vlasnik Dallas Mavericksa - kupio grad Mustang za neotkrivenu sumu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()