Ekspert: Katastrofa Titana očito se mogla spriječiti

Sigurnosne mjere na podmornici Titan u vlasništvu kompanije OceanGate posljednjih su dana na meti kritika nakon što je podmornica nestala te implodirala, pri čemu je poginulo pet ljudi

23.06.2023. 14:27
  • Podijeli:
Podmornica Titan_OceanGate_olupina Titanika_ Foto Tanjug_OceanGate Expeditions via AP-64940ebe02db1.webp Foto: Tanjug / OceanGate Expeditions via AP

William Kohnen, predsjednik Odbora za podvodna vozila s posadom u Los Angelesu, još je jedan ekspert iz te industrije koji je kritizirao manjak regulacije kod podmornice Titan.

Kohnen, koji je prije nesreće pisao OceanGateu te izrazio zabrinutost o sigurnosti Titana, rekao je za BBC da se katastrofa "očito mogla spriječiti".

U razgovoru za BBC je istaknuo da je sigurnost podvodnih vozila značajno poboljšana u posljednjim desetljećima, dodajući kako od 1960-ih nije bilo većih katastrofa. Istaknuo je kako takva vrsta podmornice s turistima bez odgovarajućih certifikata ne bi bila dozvoljena u američkim, britanskim ili kanadskim teritorijalnim vodama, piše Index.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()