EBRD ulaže 1,1 milijardu eura u zelene programe

EBRD će također podržati zelena ulaganja u širok raspon industrijskih i infrastrukturnih projekata

28.03.2023. 18:49
  • Podijeli:
ebrd-logo-reuters.jpg

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) mobilizirat će više od 1,1 milijardu eura finansiranja kroz izravna ulaganja ili financijske posrednike kako bi pomogla zemljama Evropske unije (EU) u koje Banka ulaže da ostvare svoj puni zeleni potencijal, poboljšaju svoju održivost i smanje njihov utjecaj na okoliš.

Odbor za ulaganja InvestEU odobrio je jamstva u vrijednosti do oko 150 miliona eura za prve operacije EBRD-a. Ovo slijedi i dio je potpisivanja ugovora o jamstvu InvestEU vrijednog do 450 miliona eura između Evropske komisije i EBRD-a.

Novo financiranje potaknut će zelena i održiva ulaganja u komunalni, prometni i energetski sektor kako bi se odgovorilo na izazove zaštite okoliša s kojima se suočavaju, prenosi SEEbiz.

Podržat će EBRD-ov uspješan program Zeleni gradovi, koji je aktivan u više od 50 urbanih područja kako bi se ubrzao njihov zeleni prijelaz. Pomoći će u oporavku od nedavne krize izazvane Covid-19, riješiti nedostatke u infrastrukturi i poboljšati konkurentnost i socioekonomsku konvergenciju ovih zemalja EU-a s drugim državama članicama.

Nadalje, finansijske institucije u tim zemljama davat će zajmove za financiranje ulaganja u održivi promet, energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije i stambene zgrade.

To će pridonijeti uštedi energije i smanjenju emisije CO2 u zgradarstvu i saobraćajnom sektoru. Također će pomoći u rješavanju vitalnog pitanja intenziteta ugljika u dotičnim gospodarstvima, kao i energetske krize izazvane ruskim ratom protiv Ukrajine.

EBRD će također podržati zelena ulaganja u širok raspon industrijskih i infrastrukturnih projekata. Oni će se usredotočiti na privatne tvrtke koje se suočavaju s rastućim troškovima novijih tehnologija, većim percipiranim rizicima i nedostatkom dostupnog financiranja.

Tipični projekti za koje se očekuje da će biti financirani uključuju energetsku učinkovitost i učinkovitost resursa u industriji i trgovini, kružno gospodarstvo i inicijative za recikliranje, zelene zgrade, održive prehrambene proizvode, obnovljivu energiju, skladištenje energije i mreže, vodu i otpadne vode te niskougljične i urbane prijevoz.

Predsjednica EBRD-a Odile Renaud-Basso izjavila je: “Vrlo sam zadovoljna što će naše partnerstvo s Europskom komisijom otključati više održivih i zelenih ulaganja diljem EU-a. EBRD će iskoristiti svoju stručnost u privatnom sektoru i politici kako bi doprinio brzom prijelazu na zelenu budućnost u zemljama EU-a u koje ulažemo – posebno u komunalnim, industrijskim i malim i srednjim sektorima njihovih ekonomija.”

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()