Dvojica maturanata poginula tokom izleta u Grčkoj

Dvojica učenika škole St. Michael iz Dublina poginula su u odvojenim incidentima dok su bili na odmoru na grčkom ostrvu Ios

03.07.2023. 20:42
  • Podijeli:
Grcka - Egejsko i Jonsko more -64778c72342f3.webp Foto: UNA

Škola je opisala događaje kao "jednu od najmračnijih" tragedija. U pismu roditeljima direktorica Lorna Heslin rekla je da su misli osoblja, porodice, učenika i bivših učenika u ovom trenutku s onima koji su pogođeni.

Andrew O Donnell, koji je 7. juna napunio 18 godina, bio je na odmoru na Iosu s kolegama iz razreda nakon što je prošlog mjeseca položio ispite za maturu. Nestao je u petak prije nego što je njegovo tijelo pronađeno u stjenovitom području tokom vikenda, piše irski medij RTE.

"Teško je prihvatiti smrt dvojice mladića"

Juče je i drugi učenik preminuo na grčkom ostrvu. Radi se o Maxu Wallu, koji je u Grčku isto otputovao nakon što je položio ispite za maturu. Ministarstvo vanjskih poslova pruža konzularnu pomoć porodicama stradalih učenika. "U istoriji škole bilo je teških dana, ali ovo je jedan od najmračnijih koje smo ikada doživjeli", poručila je direktorka u pismu.

"Teško je prihvatiti smrt dvojice mladića dok su se spremali krenuti u sljedeću fazu života. Osjećaj zajedništva koji je zaštitni znak naše škole biće potreban za podršku porodicama O'Donnell i Wall, kao i ostalim članovima razreda dok se mire sa smrću Andrewa i Maxa", dodala je.

Heslin je naglasila da piše s "dubokom tugom i osjećajem velikog gubitka" kako bi obavijestila o smrti dvojice mladića. Navela je kako je Andrew "bio cijenjeni član" škole i da želi izraziti "najdublje saučešće njegovim ožalošćenim roditeljima i porodici dok se mire s gubitkom svog dragog Andrewa".

Oglasio se i ministar za visoko obrazovanje

Istaknula je da učitelji i osoblje takođe imaju "mnogo lijepih uspomena na Maxa", opisujući ga kao "druželjubivo dijete, uvijek ljubazno i pristojno, s entuzijazmom u svakom aspektu školskog života".

Rekla je da je "uvijek bilo zadovoljstvo sresti ga na hodnicima", dodavši da "u ovom trenutku nezamislive tuge, izražavaju najdublje suosjećanje s Maxovim roditeljima Niallom i Fionom, te njegovim bratom" koji je takođe pohađao istu školu, prenosi Index.

Ministar za visoko obrazovanje Simon Harris rekao je da su vijesti "poražavajuće". Kazao je kako misli na obitelji i prijatelje dvojice muškaraca i "sve učenike koji su uživali na praznicima u Grčkoj nakon ispita i sada se susreću s takvim šokom, boli i tugom".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()