Dvije godine od dolaska Talibana na vlast

Talibani su ženama zabranili i da koriste usluge kozmetičkih i frizerskih salona, teretana, kao i boravak u parkovima

15.08.2023. 12:38
  • Podijeli:
talibani_vlada_Twitter-1664384432220.webp Foto: Twitter

Talibani su na vlast u Avganistanu došli tačno prije dvije godine nakon što su se snage SAD i NATO-a povukle iz zemlje poslije dvije decenije rata.

Iako ih međunarodna zajednica nije formalno priznala, talibani su izbjegli unutrašnje podjele tako što su složno stali iza svog ideološkog vođe Hibatulaha Akundžade.
Održali su ekonomiju, koja je u teškom stanju, dijelom vodeći pregovore o investicijama sa bogatim zemljama u regionu, objavio je AP. 

Tokom druge godine vladavine, talibani su zabranili avganistanskim djevojkama da pohađaju univerzitete, a takođe su ženama zabranili i obavljanje najvećeg broja poslova. 
Talibani su ženama zabranili i da koriste usluge kozmetičkih i frizerskih salona, teretana, kao i boravak u parkovima zbog toga što navodno nisu pravilno nosile hidžab ili su prekršile pravila rodne segregacije. 

Ove naredbe su uslijedile poslije prethodne zabrane izdate u prvoj godini vladavine talibana da djevojčice ne idu u školu poslije šestog razreda.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()