Desnica u Španiji nije osigurala pobjedu, Sanchez zadovoljan rezultatom

Teško će se formirati vlast

24.07.2023. 07:05
  • Podijeli:
španija  reuters-64be06481281d.webp Foto: Reuters

Španska opoziciona konzervativna stranka osigurala je najveći broj mjesta na nacionalnim izborima, ali je malo vjerovatno da će osigurati koaliciju za desničarsku većinu.

Izbori su izazvali strahove od ulaska krajnje desnice u vladu prvi put otkako se zemlja vratila demokratiji nakon smrti generala Franca prije pet desetljeća.

Iako su ankete dosljedno predviđale da će opoziciona konzervativna Narodna stranka (PP) nadmašiti Špansku socijalističku radničku stranku (PSOE) kako bi osigurala uvjerljivu pobjedu na nedjeljnim izborima, rani rezultati brzo su pokazali da će utrka biti puno neizvjesnija.

Sa 100% prebrojanih glasova, PP je osvojio 136 mjesta u odnosu na 122 PSOE-a. Potencijalni koalicijski partneri konzervativaca u krajnje desnoj stranci Vox zauzeli su 33 mjesta, znatno manje od 52 mjesta koja su osvojili na prošlim izborima, a PSOE-ovi saveznici u novom, krajnje lijevom savezu Sumar bili su na četvrtom mjestu s 31 mjestom.

Prebrojavanje je pokazalo da je politička nijansa sljedeće vlade daleko od unaprijed određenog zaključka, s tim da se lijevi i desni blok gotovo izjednačavaju u svojoj utrci da dobiju što bliže 176 mjesta. Kako se bližio ponedjeljak, PP i Vox osigurali su 169 mjesta PSOE-u, a Sumaru 153, što sugeriše da Špansku čekaju sedmice pregovora i trgovanja dok suparnički kampovi istražuju svoje mogućnosti za vladu.

Pregovori dvaju blokova o formiranju vlada počet će nakon saziva novog parlamenta 17. augusta. Kralj Felipe VI će pozvati lidera PP-a, Alberta Núñeza Feijoa, da pokuša osigurati mjesto premijera. U sličnoj situaciji 2015., lider PP-a Mariano Rajoy odbio je kraljev poziv rekavši da ne može prikupiti podršku.

Ako Feijoo odbije, kralj se može obratiti premijeru, Pedru Sánchezu, s istim zahtjevom. Zakon ne postavlja rok za taj proces, ali ako niti jedan kandidat ne osigura većinu unutar dva mjeseca od prvog glasovanja o premijeru, moraju se održati novi izbori.

Sánchez je kasno u nedjelju rekao da su "reakcionarne" stranke španske desnice doživjele neuspjeh na izborima.

"Osvojili smo više glasova, više mjesta i veći udio glasova nego prije četiri godine. Retrogradni, reakcionarni blok koji je nastojao poništiti napredak u protekle četiri godine nije uspio", rekao je Sanchez.

Čelnik PP-a, Feijoo, zahvalio je onima koji su pomogli njegovoj stranci da pobijedi i rekao da namjerava pokušati formirati vladu što je prije moguće.

"Naša je dužnost sada zaustaviti razdoblje neizvjesnosti koje se otvara u Španiji. Kao kandidat stranke koja je osvojila najviše glasova, smatram da je moja dužnost što prije otvoriti dijalog i pokušati upravljati našom državom u skladu s izbornim rezultatima i izbornom pobjedom", kazao je Feijoo.

Sanchez, koji je se kockao sa prijevremenim izborima nakon što je PSOE doživio poraz na regionalnim i općinskim izborima u maju, proglasio je izbore oštrim odabirom između snaga napretka i snaga reakcionarnog konzervativizma. Tvrdio je da samo PSOE i savez Sumar, koji uključuje Podemos i vodi ga njegova zamjenica premijera i ministrica rada, Yolanda Díaz, mogu odbraniti i ostvariti progresivnu agendu kojoj je težio u posljednje četiri godine.

U nedjelju navečer, Díaz je rekao pristalicama Sumara: “Pobijedili smo. Danas imamo bolju državu. Od sutra moramo nastaviti osvajati prava i predani smo tome – više prava za žene, LGBTI osobe i radnike.”

Čelnik Voxa, Santiago Abascal, čestitao je Feijóou iz PP-a na pobjedi, ali je dodao: "Želio bih istaknuti nešto što je loša vijest za mnoge Španjolce: unatoč gubitku izbora, Pedro Sánchez može blokirati formiranje nove vlade. Što je još gore, Pedro Sánchez bi čak mogao postati premijer uz pomoć komunista, pristaša [katalonske] nezavisnosti i terorista.”

Iako je PP dosljedno vodio u anketama i vodio agresivnu kampanju, pretrpio je lošu posljednju sedmicujer se fokus prebacio na Feijóoa. Već je izgledao neugodno nakon što su se njegove tvrdnje o dosadašnjim rezultatima PP-a u vezi s mirovinama pokazale neistinitima, ali je tada kritiziran zbog seksističkog tona očitog pozivanja na Díazovinu šminku.

Feijoo je pozvao Špance da glasaju "za ponovno okupljanje naše zemlje" i rekao da, za razliku od Sáncheza, on nikome nije dužan.

"Nemam nikakvih dugova niti dogovora ni s kim. "Ne trebam odgovarati nikome osim španjolskom narodu", kazao je Feijoo.

Ovomjesečna anketa Ipsosa za La Vanguardiju pokazala je da je ekonomija najveći pojedinačni problem za glasače, a 31% anketiranih ga je stavilo na vrh svoje liste. Sljedeća je bila nezaposlenost (10%) i zdravstvena njega (9%). Imigracija, jedna od omiljenih tema Voxa, bila je najvažnije pitanje za samo 2% ispitanika.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()