Desetine krokodila pobjeglo s farme u južnoj Kini

Oko 75 krokodila je pobjeglo kada se izlilo jezero u Maomingu u provinciji Guandong. I dok su neki uhvaćeni, lokalne vlasti su usmrtile druge te su u nekim slučajevima koristili elektroškove iz "sigurnosnih razloga"

12.09.2023. 16:46
  • Podijeli:
krokodil-pixabay.jpg

Desetine krokodila je pobjeglo iz farme za uzgajanje u južnoj Kini tokom poplava uzrokovanih tajfunom Haikui, saopćile su kineske vlasti.

Oko 75 krokodila je pobjeglo kada se izlilo jezero u Maomingu u provinciji Guandong. I dok su neki uhvaćeni, lokalne vlasti su usmrtile druge te su u nekim slučajevima koristili elektroškove iz "sigurnosnih razloga".

Kineski mediji javljaju da je dosad uhvaćeno osam reptila, dok su desetine i dalje u bijegu. Seljanima je savjetovano da ostanu u svojim domovima.

Haikui hara južnom Azijom duže od sedmice te je zahvatio Kinu, Hong Kong, Tajvan i Japan. Sedam ljudi je poginulo, a tri osobe se smatraju nestalim u južnom dijelu Kine nakon tajfuna koji je oslabio u tropsku oluju. Ipak, problem su klizišta i poplave.

Prema podacima, s farme je pobjeglo 69 odraslih i šest mladih krokodila. Žrtava dosad nije bilo, no zvaničnici su upozorili da su neki reptili i dalje u dubokoj vodi. Hitne službe koriste sonare kako bi ih pronašle.

"Situacija je trenutno pod kontrolom, no broj krokodila koji su pobjegli i dalje je visok", rekao je jedan od zvaničnika.

Većina uhvaćenih krokodila je ubijena, kazao je neimenovani vatrogasac.

Washington Post javlja da je riječ o sijamskim krokodilima koji mogu narasti do dužine od 3 metra. Prosječni odrasli krokodil težak je oko 75 kg i dug više od dva metra.

U Maomingu se nalazi veći broj farmi krokodila koji se uzgajaju zbog kože, ali i mesa.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()