Demonstranti zapalili primjerak Kurana u Stokholmu

Iako je švedska policija odbacila nekoliko zahtjeva za proteste protiv Kurana, sudovi su te odluke odbacili rekavši da to krši slobodu govora

28.06.2023. 16:34
  • Podijeli:
eksplozije_štokholm_anadolija 1-63b3d75e4e2d9.webp Foto: Anadolija

Muškarac je pocijepao i spalio primjerak Kurana ispred centralne džamije u Stokholmu, nakon što je švedska policija odobrila održavanje protesta.

Oko 200 prolaznika i posmatrača gledalo je kada je jedan od dva organizatora pocijepao stranice Kurana i obrisao njima cipele prije nego je u taj papir zamotao slaninu i spalio ga, dok je drugi aktivista govorio u megafon.

Neki su uzvikivali na arapskom jeziku "Bog je veliki" protestujući zbog paljenja, a policija je uhapsila jednog muškarca koji je pokušao da baci kamen.

Jedna pristalica protesta uzviknula je "neka gori" dok je primjerak Kurana nestajao u plamenu.

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan osudio je taj akt danas na "Tviteru".

Iako je švedska policija odbacila nekoliko zahtjeva za proteste protiv Kurana, sudovi su te odluke odbacili rekavši da to krši slobodu govora.

Premijer Švedske Ulf Kristerson rekao je novinarima da neće spekulisati kako bi protesti mogli da pogode švedski proces ulaska u NATO.

"To je legalno, ali nije primjereno", izjavio je on.

Kristerson je naglasio da je na policiji da donosi odluke u vezi sa paljenjem Kurana.

Jedna od dvojice učesnika je Salvan Momika, koji je nedavno u jednom intervjuu sebe opisao kao iračkog izbjeglicu koji želi da se zabrani Kuran.

Oko 10.000 vjernika došlo je danas u džamiju u Stokholmu povodom Kurban-bajrama.

Niz protesta u Švedskoj protiv islama i za prava Kurda uvrijedio je Ankaru, čija dozvola je potrebna Stokholmu za ulazak u NATO.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()