Demonstranti u Velikoj Britaniji blokirali fabriku oružja za koju se smatra da šalje naoružanje Izraelu

Instro je specijalizovan za elektrooptičku opremu vojne klase koja se koristi za lociranje ciljeva, uz nadzor i izviđanje

27.10.2023. 08:08
  • Podijeli:
zastava_velika britanija_profimedia 1-1664556352117.webp Foto: Profimedia

Nekoliko stotina ljudi u četvrtak, 26. oktobra, blokiralo je fabriku oružja u Velikoj Britaniji u znak protesta zbog navodne upotrebe britanskog naoružanja u napadima na Pojas Gaze.

Sindikalci i aktivisti blokirali su mjesto u Kentu, u južnoj Engleskoj, a u kojem je smještena Instro Precision, podružnica jednog od najvećih izraelskih proizvođača oružja Elbit Systems.

Instro je specijalizovan za elektrooptičku opremu vojne klase koja se koristi za lociranje ciljeva, uz nadzor i izviđanje.

Kako piše Euronews, iz firme su odbili dati bilo kakav komentar.

"Ove akcije predstavljaju snagu u broju onih koji su voljni i spremni da poduzmu direktnu akciju za gašenje izraelske ratne mašine", navodi se u zvaničnom saopćenju organizacije koja stoji iza skupa ispred fabrike.
Demonstranti - uključujući nastavnike, akademike i doktore - držali su natpise na kojima je pisalo "Radnici za slobodnu Palestinu" i pozivajući da se "okončaju svi oblici saučesništva u zločinima Izraela".

Osim toga, Instro proizvodi nišane za pješadiju i tešku artiljeriju, uključujući noćni vid i termalne sisteme postavljene na oružje i teške mitraljeze.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()