Čuješ li svijete? Milioni djece gladni u Sudanu

Stručnjaci za bezbjedno snabdijevanje hranom procjenjuju da će do septembra 70 odsto stanovništva Sudana biti izuzetno gladno.

24.06.2024. 22:38
  • Podijeli:
sudan_djeca_anadolija 1-6509defea2205.webp Foto: Anadolija

Šef Unicefa Ketrin Rasel izjavila je da je Sudan jedno od najgorih mjesta u svijetu za djecu i da se milioni mališana u toj zemlji suočavaju sa neuhranjenošću.

Raselova je rekla da je u Sudanu zabilježeno najveće raseljavanje djece u svijetu i da većina ne ide u školu, prenijela je agencija DPA.

Stubovi sudanske prehrambene ekonomije su urušeni, a obje zaraćene strane - sudanska vojska i paravojna grupa pod nazivom "Snage za brzu podršku" (RSF) - ograničavaju isporuke očajnički potrebne pomoći.

Djeca najviše osjećaju krizu koju donosi glad, rekla je Raselova i precizirala da njih devet miliona ne dobija dovoljno hrane za redovne obroke, a blizu četiri miliona se suočava sa akutnom neuhranjenošću, prenosi Srna.

"Davno je prošlo vrijeme kada smo trebali da djelujemo - moramo da djelujemo sada ili će samo biti gore", rekla je ona.

Stručnjaci za bezbjedno snabdijevanje hranom procjenjuju da će do septembra 70 odsto stanovništva Sudana biti izuzetno gladno.

"To bi moglo dovesti do dva i po miliona smrtnih slučajeva ili više. Moglo bi da ih bude i četiri miliona. Jednostavno nema dovoljno hrane", rekao je stručnjak za ovo pitanje Timo Gasbek.

Sudanske oružane snage i RSF su podijelili zemlju na dva dijela i gurnuli je u humanitarnu katastrofu.  

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()