Crne prognoze: Klimatske promjene ugrožavaju 70 odsto globalne radne snage

Izvještaj navodi da klimatske promjene već ozbiljno utiču na bezbjednost i zdravlje radnika u svim regionima svijeta, ističe se u saopštenju na sajtu ILO.

22.04.2024. 22:55
  • Podijeli:
vrućina, toplota, klima, klimatske promene, zemlja, ekologija, planeta, globalno zagrevanje - shutterstock-65e98a32eac12.webp Foto: Shutterstock

Klimatske promjene ugrožavaju 70 odsto globalne radne snage, navodi se u danas objavljenom izvještaju agencije Ujedinjenih nacija (UN), Međunarodne organizacije rada (ILO).

Izvještaj navodi da klimatske promjene već ozbiljno utiču na bezbjednost i zdravlje radnika u svim regionima svijeta, ističe se u saopštenju na sajtu ILO.

Međunarodna organizacija rada naglašava da će više od 2,4 milijarde radnika na cijelom svijetu u nekom trenutku tokom svog rada vjerovatno raditi na previsokoj temperaturi.

Ako ovaj broj predstavimo kao udio u u globalnoj radnoj snazi od 3,4 milijarde radnika, zaključujemo da je ugroženo 70,9 odsto globalne radne snage, dodaje se u izvještaju.

Svake godine u svijetu umre skoro 19.000 ljudi na radu zbog prevelike vrućine.

Negativan uticaj klimatskih promjena na radnike, međutim, nije ograničen na izlaganje visokoj temperaturi, već može da prouzrokuje i niz drugih zdravstvenih problema zbog zagađenja vazduha, izlaganja štetnom UV zračenju ili uticaja pestcida, ističe agencija UN.

Klimatske promjene mogu da utiču i na razvoj raka, kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, da podstaknu disfunkciju bubrega i dovedu do problema sa mentalnim zdravljem, zaključuje se u izvještaju Međunarodne organizacije rada.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()