Član ratnog kabineta postavio ultimatum Netanyahuu

Gantz traži da se usvoji plan od šest tačaka, koji uključuje demilitarizaciju u Gazi i uspostavu zajedničke američke, evropske, arapske i palestinske uprave koja će upravljati civilnim poslovima u Gazi i povratkom talaca

18.05.2024. 22:27
  • Podijeli:
Benjamin Netanjahu_Netanyahu_Foto Tanjug_Abir Sultan_Pool Photo via AP-64b3c3b9c210b.webp Foto: Tanjug / Abir Sultan / Pool Photo via AP

Izraelski ministar ratnog kabineta Benny Gantz zaprijetio je ostavkom ako Benjamin Netanyahu ne usvoji dogovoreni plan za Gazu, što dovodi u pitanje budućnost izraelske vlade.

Gantz je danas tokom presice najavio da će se njegova opoziciona stranka Nacionalnog jedinstva povući iz koalicijske vlade ako plan za poslijeratno upravljanje Gazom ne bude konsolidiran i odobren do 8. juna.

Konferencija za novinare održana je samo nekoliko sati nakon što su Izraelske odbrambene snage rekle da su pronašle tijelo još jednog taoca, Rona Benjamina (53), koji se vozio biciklom uz granicu s Gazom kada je Hamas započeo napad 7. oktobra.

Njegovo tijelo pronađeno je zajedno s još tri taoca - Itzhaka Gelerentera, Shani Louk i Amit Buskile - čiji su ostaci pronađeni jučer.

"Osobni i politički razlozi počeli su ulaziti u najsvetije dijelove izraelske odbrane", rekao je Gantz novinarima. "Premijeru Netanyahu, gledam te večeras u oči i kažem ti: izbor je u tvojim rukama", rekao je Gantz. “Netanyahu od prije deset godina učinio bi pravu stvar. Jeste li danas spremni učiniti pravu i domoljubnu stvar? Izraelski narod vas gleda", dodao je. "Morate birati između cionizma i cinizma, između jedinstva i frakcionaštva, između odgovornosti i bezakonja - i između pobjede i katastrofe."

Njegov odlazak ostavio bi Netanyahua, izraelskog premijera, još ovisnijim o saveznicima krajnje desnice koji su zauzeli tvrd stav u pregovorima o prekidu vatre i oslobađanju talaca.

Gantz traži da se usvoji plan od šest tačaka, koji uključuje demilitarizaciju u Gazi i uspostavu zajedničke američke, evropske, arapske i palestinske uprave koja će upravljati civilnim poslovima u Gazi i povratkom talaca.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()