Čileanski predsjednik na sastanku s Bidenom osudio Izrael i Netanyahua

Boric je rekao da osuđuje napad Hamasa na Izrael i pozvao na oslobađanje izraelskih talaca

03.11.2023. 12:50
  • Podijeli:
Gabriel Boric_Biden_foto_Reuters-6544b237b92cc.webp Foto: Reuters

Čileanski predsjednik Gabriel Boric, koji je ove sedmice osudio izraelsko bombardiranje Gaze i opozvao svog ambasadora u Izraelu u četvrtak je rekao da je rekao predsjedniku Joeu Bidenu da postupci Izraela krše međunarodno pravo.

Boric je rekao da osuđuje napad Hamasa na Izrael i pozvao na oslobađanje izraelskih talaca, ali je dodao da je izraelsko osvetničko bombardiranje Gaze bilo nerazmjerno i da je prekršilo međunarodno pravo.

"Ovi napadi Hamasa su bez opravdanja, zaslužuju globalnu osudu, ali odgovor vlade Benjamina Netanyahua također zaslužuje našu najjasniju osudu", rekao predsjednik hrvatskog porijekla nakon sastanka s Bidenom u Bijeloj kući.

Dodao je kako se bez sumnje može reći da je odgovor bio nerazmjeran i da krši međunarodno humanitarno pravo.

"Pravo države da se brani ima svoje granice, a te granice podrazumijevaju poštovanje života nevinih civila, posebice djece, te poštovan građanskog humanitarnog prava", kazao je Boric.

Biden se suočava sa sve većim pritiskom u inostranstvu i kod kuće jer nije pozvao na primirje u sukobu Izraela i Hamasa, iako Bijela kuća sada podržava niz "pauza" u borbama kako bi se ljudima omogućio izlazak iz Gaze i dotok pomoći.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()