Budžet SAD planiran za odbranu uključuje i Zapadni Balkan

“U interesu Sjedinjenih Američkih Država je da podrže napore za jačanje sigurnosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu", stoji u dokumentu

09.12.2022. 09:36
  • Podijeli:
bela kuća_SAD_pixabay-1664909575186.webp Foto: Pixabay

Komitet za vojnu službu Senata SAD-a objavio je konačnu verziju NDAA, odnosno, Zakona o autorizaciji nacionalne odbrane koji reguliše poslovanje i rad kako Ministarstva odbrane SAD-a tako i drugih povezanih ministarstava za fiskalnu 2023. godinu, pišu mediji.

Budžet za narednu godinu iznosi rekordnih 857.9 milijardi američkih dolara. 

U dijelu budžeta koji se odnosi na Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a i njegovo djelovanje u saradnji sa Ministarstvom odbrane na vanjskopolitičkih elementima se tretira i region Zapadnog Balkana kao posebno važno područje. 

NDAA većinu fokusa na sigurnosno-vanjskopolitičkom planu stavlja na Ukrajinu, odnose sa Rusijom i Kinom, ali i jačanje transatlanske saradnje i pomoć saveznicima i partnerima.

“U interesu Sjedinjenih Američkih Država je da podrže napore za jačanje sigurnosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Sjedinjene Američke Države bi trebale nastaviti sa svojim naporima da rade sa saveznicima i partnerima Zapadnog Balkana na izgradnji interoperabilnosti i podršci institucionalnim reformama. Sjedinjene Američke Države bi također trebale podržati napore tih zemalja da se odupru kampanjama dezinformacija, grabežljivim investicijama i drugim sredstvima pomoću kojih Rusija i Kina mogu utjecati na ovaj region”, kaže se u dijelu dokumenta koji govori o Zapadnom Balkanu.

Objava NDAA je došla u trenutku kada se u Washingtonu održavala trilaterala – SAD, Švedska i Finska na kojoj se posebno razgovaralo o tome na koji način osigurati ove dvije zemlje dok se čeka da Mađarska i Turska potvrde njihovo članstvo u NATO Alijansi.

Ministri vanjskih poslova ove tri zemlje su istakli kako ne odustaju od pomoći Ukrajini te da se na svaki način mora spriječiti da ruski predsjednik odnese pobjedu u ratu, ali i da se mora nastaviti sa borbom protiv ruskog korištenja dezinformacija i energije kao oružja protiv zemalja koje se ne slažu s njihovim ratnim ciljevima u Ukrajini.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()