Broj ubijenih Palestinaca u Gazi premašio 36.000, tokom rata ubijeno 723 zdravstvenih radnika

Ministarstvo je dodalo da je u posljednjem izvještajnom periodu od 24 sata poginulo 46 osoba, a povrijeđeno 110 osoba

28.05.2024. 14:26
  • Podijeli:
gaza AP PhotoLeo Correa tanjug-6642fe351ed51.webp Foto: AP PhotoLeo Correa Tanjug

Najmanje 36.096 Palestinaca je ubijeno, a 81.136 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u enklavi, a prenosi Al Jazeera.

Ministarstvo je dodalo da je u posljednjem izvještajnom periodu od 24 sata poginulo 46 osoba, a povrijeđeno 110 osoba.

U međuvremenu je Svjetska zdravstvena organizacija saopštila da je izraelska vojska izvela najmanje 450 napada na zdravstvene ustanove u Gazi tokom rata, ubivši 723 zdravstvena radnika i ranivši njih 924.

Napadi su osakatili zdravstveni sistem enklave i nijedna bolnica sada ne radi punim kapacitetom, saopštila je agencija UN-a.

Također je navela da se zarazne bolesti se šire brže nego ikada u Gazi zbog prenaseljenosti i nedostatka sanitarnih uslova, te da je tokom rata zabilježeno skoro 1,5 miliona infekcija, uključujući vodene kozice i hepatitis.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()