Brisel će "zaobići" bilo kakav veto Mađarske

Ukrajini 50 milijardi eura pomoći, izjavili su zvaničnici evropskog bloka

10.11.2023. 14:43
  • Podijeli:
brisel eu bih reuters-654b989acd656.webp Foto: Reuters

Evropska unija moći će da obiđe bilo koji veto Mađarske i da Ukrajini da 50 milijardi eura pomoći, izjavili su zvaničnici evropskog bloka.

Evropska komisija predložila je proširenje podrške budžetu za pomoć Ukrajini za isplatu plata i drugih troškova i članice EU treba da glasaju o ovom paketu na samitu 14. i 15. decembra u Briselu.

Međutim, pojedini zvaničnici izrazili su zabrinutost da bi pomoć mogao da blokira mađarski premijer Viktor Orban. Za slične isplate potrebna je podrška svih članica EU.

Portparol mađarske Vlade Zoltan Kovač rekao je da bilo kakva finansijska pomoć Ukrajini treba da bude odvojena od budžeta EU.

Prema njegovim riječima, EU je potrebna nova strategija za Ukrajinu i da sve finansijske odluke treba da proizilaze iz toga.

Neimenovani zvaničnici EU ističu da blok može da pronađe način i da obiće veto tako što će od svake od članica tražiti da formira sopstveni humanitarni paket sa Kijevom.

"Mađarska rizikuje da pretjera sa izazivanjem sreće. Više smo za to da budu uz nas ali može doći do tačke kada svima bude dosta toga da Mađarska sve drži kao taoce. Obilazak je naporan, ali ćemo to i ostvariti ako bude potrebno", naglasio je jedan od zvaničnika EU.

Drugi zvaničnik saglasio se sa svojim kolegom i naveo da će "pitanje novca za Ukrajini biti riješeno na bilo koji način, te da će Kijev dobiti podršku EU".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()