Brazilski predsjednik: Nećemo uhapsiti Putina ako dođe na sastanak G20

U intervjuu na rubu sastanka G20 u Delhiju za informativnu emisiju Firstpost, Lula je rekao da će Putin biti pozvan na događaj sljedeće godine

10.09.2023. 09:04
  • Podijeli:
Tan2023-05-2203100908_0 AP PhotoLouise Delmotte Lula Brazil-646b11cbccf02.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Louise Delmotte

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva rekao je da ruski predsjednik Vladimir Putin neće biti uhapšen u Brazilu ako bude prisustvovao sastanku Grupe 20 u Rio de Janeiru sljedeće godine.

U intervjuu na rubu sastanka G20 u Delhiju za informativnu emisiju Firstpost, Lula je rekao da će Putin biti pozvan na događaj sljedeće godine, dodajući da on sam planira prisustvovati sastanku BRICS bloka zemalja u razvoju koji bi trebao biti u Rusiji prije sastanka u Riju.

“Vjerujem da Putin može lako doći u Brazil. Ono što vam mogu reći je da ako sam predsjednik Brazila, a on dođe u Brazil, nema šanse da bude uhapšen", kazao je Lula.

Međunarodni krivični sud izdao je u martu nalog za hapšenje Putina, optužujući ga za ratni zločin nezakonitog deportiranja stotina djece iz Ukrajine. Rusija je zanijekala da su njene snage sudjelovale u ratnim zločinima ili da su prisilno odvodile ukrajinsku djecu.

Putin je više puta preskočio međunarodna okupljanja, a nije bio prisutan ni na okupljanju G20 u Delhiju, na koje je poslao ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Brazil je potpisnik Rimskog statuta koji je doveo do osnivanja ICC-a.

U subotu su države G20 usvojile konsenzusnu deklaraciju kojom se izbjegava osuda Rusije za rat u Ukrajini, ali se pozivaju sve države da ne koriste silu za otimanje teritorija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()