Biden na Samitu G20: Svijet je na prekretnici

Pozvao na kolektivna ulaganja

09.09.2023. 18:32
  • Podijeli:
Joe Biden foto AP Photo:Susan Walsh-648d757f192e1.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Američki predsjednik Joe Biden u subotu je rekao da se svijet nalazi na prekretnici, pozivajući na kolektivna ulaganja, javlja Anadolija.

Obraćajući se na samitu ekonomskog koridora Indija - Bliski istok - Evropa u New Delhiju, Biden je rekao:

"Svijet se nalazi na istorijskoj prekretnici. Odluke koje donesemo danas će uticati na svu našu budućnost u narednim decenijama... tačka u kojoj su naše investicije kritičnije nego ikad."

Nazvavši novi sporazum o koridoru "istorijskim", rekao je da će ekonomski koridor Indija - Bliski istok - Evropa obezbijediti investicije u brodove i željeznicu.

"Koridor se proteže od Indije, širom Evrope, povezuju ga Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Jordan i Izrael", rekao je Biden.

On je istakao:

"Hajde da iskoristimo ovaj trenutak u istoriji i maksimiziramo naša kolektivna ulaganja."

Saudijska Arabija će uložiti 20 milijardi dolara u novi transkontinentalni koridor, objavio je u subotu saudijski prestolonasljednik princ Mohammed bin Salman.

"Želio bih da pohvalim PGII (Partnerstvo za globalnu infrastrukturu i investicije) koji je pokrenuo predsjednik Biden uz učešće Saudijske Arabije sa 20 milijardi dolara. Radujemo se integraciji inicijative i projekta ekonomskog koridora koji je najavljen na ovom sastanku", rekao je on na samitu.

Indijski premijer Narendra Modi rekao je da koridor obećava da će biti "svjetionik saradnje, inovacija i zajedničkog napretka".

"Ucrtavajući putovanje zajedničkih težnji i snova... kako se istorija razvija, neka ovaj koridor bude svjedočanstvo o ljudskim naporima i jedinstvu širom kontinenata", objavio je on na mreži X.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()