Bez poštovanja islama, Švedska neće dobiti podršku za NATO

Ukoliko ne poštujete Tursku i ne pokazujete poštovanje prema vjerovanju muslimana, nećete dobiti našu podršku, rekao je Recep Tayyip Erdogan

23.01.2023. 18:43
  • Podijeli:
Recep Tayyip Erdogan 26.12. foto Anadolija-63a9f439e06b1.webp Foto: Anadolija

Osudivši subotnje spaljivanje Kur'ana u Stockholmu, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je Švedskoj da neće dobiti podršku za članstvo u NATO-u ako ne poštuje Tursku i ne pokazuje poštovanje prema islamu, javlja Anadolija.

Turski predsjednik Erdogan predsjedavao je današnjom sjednicom Kabineta u Ankari, a potom u obraćanju naciji kazao da je raspravom utvrđeno da je nedjelja, 14. maj 2023. godine, najbolji datum za održavanje ovogodišnjih izbora u Tursku.

“Ukoliko parlament ne bude imao dovoljnu većinu za to, iskoristit ću predsjedničke ovlasti i donijeti odluke da se izbori održe na taj datum“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je kazao da na međunarodnoj sceni posljednjih dana posebnu pažnju pridaje pitanju dešavanjima u Švedskoj u kojoj se u subotu uz policijsko odobrenje dogodio skup na kojem je spaljen Kur'an.

Erdogan je oštro osudio spaljivanje Kur'ana u Švedskoj i poručio da niko nema slobodu vrijeđati vjeru muslimana ili drugih religija.

“Taj ružni čin u Švedskoj je uvreda za sve koji poštuju temeljna prava i slobode ljudi, a posebno za muslimane“, kazao je Erdogan.

Podsjetivši da se incident dogodio ispred turske ambasade u Stockholmu, Erdogan je poručio da oni koji su omogućili takvo nešto, ne mogu očekivati dobru volju Turske po pitanju švedskog zahtjeva za članstvo u NATO-u.

“Ukoliko ne poštujete Tursku i ne pokazujete poštovanje prema vjerovanju muslimana, nećete dobiti našu podršku u vezi s NATO-om“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je i ovom prilikom osudio blagonaklonost švedskih vlasti spram aktivnosti terorističkih i antiislamskih grupa, što je i bio glavni prigovor Turske na zahtjev za prijem Švedske u NATO.

“Ukoliko toliko vole pripadnike terorističkih organizacija i antiislamiste, predlažemo im da i nacionalnu odbranu predaju njima u ruke“, poručio je Erdogan.

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), spalio je u subotu primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu. Paludan je bio okružen brojnim pripadnicima policije tokom spaljivanja svete islamske knjige.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()