Antonio Tajani otkrio: Izrael tek u posljednjoj minuti obavijestio SAD o napadu na Iran

Izrael do sada nije zvanično preuzeo odgovornost za napad za koji Iran tvrdi da nije izazvao bilo kakvu štetu

19.04.2024. 15:09
  • Podijeli:
antonio tajani, 15 feb 2024 - profimedia-65d0e492d419f.webp Foto: Profimedia

Sjedinjene Američke Države rekle su ministrima vanjskih poslova G7 da su od Izraela dobile informaciju u "posljednjoj minuti" o napadu na Iran, rekao je ministar vanjskih poslova Italije.

Ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je novinarima na Capriju da su SAD dale informaciju na jutarnjoj sjednici koja je promijenjena u posljednjem trenutku kako bi se riješio napad.

Tajani je rekao da su SAD rekli ministrima G7 da ih je Izrael "obavijestio u posljednjem trenutku" o napadu.

“Ali nije bilo dijeljenja napada od strane SAD-a. To je bila obična informacija", kazao je Tajani.

On je također rekao da su Italijani koji žive u Iranu svi u redu i da nemaju problema.

Izrael do sada nije zvanično preuzeo odgovornost za napad za koji Iran tvrdi da nije izazvao bilo kakvu štetu.

Antony Blinken ponovio je poruku deeskalacije i rekao da SAD nisu bile uključene ni u jedan sukob zajedno sa Izraelom, u smislu napada na Iran u ranim jutarnjim satima.

Nije odgovorio da li su SAD dobile prethodno upozorenje od Izraela kako se izvještava, dakle da li su i sami ministri G7 dobili to upozorenje preko američkih kanala, nije odgovorio ni na pitanje da li misli da je pritisak G7 je pomogao da se Izrael ograniči napad.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()