Amerika nastavlja pomagati Ukrajini u odbrani od ruske invazije

Novu poruku podrške Kijevu američki su dužnosnici dali nakon nedavno održanih izbora za Kongres.

Autor: UNA HR
17.11.2022. 08:02
  • Podijeli:
Lloyd Austin i Mark Milley_REUTERS-1668627526469.webp Foto: Reuters

Sjedinjene Države će nastaviti pomagati Ukrajini u njenoj odbrani od ruske agresije sve dok to bude potrebno, poručili su u srijedu iz Washingtona.

Dodali su kako je na samoj Ukrajini da odluči kada će i kako pregovarati s Rusijom.

Ključna američka pomoć u odbrani Ukrajine od ruske invazije

Novu poruku podrške Ukrajini u srijedu su dali američki ministar odbrane Lloyd Austin i šef Združenog štaba američkih oružanih snaga, general Mark Milley.

"Ukrajina će izdržati, Ukrajina neće odstupiti", kazao je Milley, a prenio je Reuters.

Ocijenio je kako Ukrajinci žele ostati slobodni.

Američka pomoć pokazala se vrlo značajnom, ako ne i ključnom, u dosadašnjoj odbrani Ukrajine od ruske invazije, koju je Moskva pokrenula 24. februara. Osim financijski i diplomatski, Washington je Kijevu pomogao i isporukama oružja i municije, kao i obukom ukrajinskih vojnika.

Nova poruka podrške Kijevu od strane Bidenove administracije

Na nedavno održanim izborima za američki Kongres znatan je uspjeh ostvarila Republikanska stranka, koja se zalagala za smanjenje pomoći SAD-a Ukrajini. 

U Kijevu je zavladao strah da bi Amerikanci mogli znatno srezati pomoć Ukrajini. Ipak, republikanci, kako sada stvari stoje, nisu uspjeli ostvariti željeni cilj – većinu u oba doma Kongresa.

Stoga na nove poruke iz Washingtona valja gledati kao na još jednu poruku administracije američkog predsjednika Joea Bidena da SAD neće odustati od podrške Ukrajini.  

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()