Američki vojnik Džek Daglas Tešera pred sudom

Džeka Tešeru uhapsili su pripadnici Federalne službe bezbjednosti u njegovoj porodičnoj kući u Dejtonu, u ruralnom dijelu Masačusetsa

15.04.2023. 08:47
  • Podijeli:
Jack Teixeira foto Twitter-6438465f6a651.webp Foto: Twitter/Simon Ateba

Američki vojnik Džek Daglas Tešera /21/, koji je uhapšen u vezi sa curenjem povjerljivih vojnih dokumenata o ratu u Ukrajini, pojaviće se pred sudom.

Džeka Tešeru uhapsili su pripadnici Federalne službe bezbjednosti u njegovoj porodičnoj kući u Dejtonu, u ruralnom dijelu Masačusetsa.

Agenti naoružani do zuba sproveli su Tešeru koji je na sebi imao majicu i šorc.

Tešera je identifikovan kao vođa onlajn grupe za razmjenu poruka u okviru koje su se dokumenti prvi put pojavili.

On se tereti za neovlašćeno uklanjanje i prenošenje tajnih podataka. On će se danas pojaviti na sudu u Bostonu u Masačusetsu.

Desetine povjerljivih dokumenata otkrivaju američke procjene rata u Ukrajini, kao i osjetljive tajne o američkim saveznicima, što je osramotilo Vašington i pokrenulo nova pitanja o bezbjednosti informacija.

Tešera je radio kao stručnjak za informacione tehnologije u obavještajnom krilu Nacionalne garde Masačusetsa, sa sjedištem u bazi Garde Otis Er u Kejp Kodu.

Nacionalna garda je rezervno krilo američkog vazduhoplovstva. Oni nisu zaposleni sa punim radnim vremenom u vojsci, ali mogu biti raspoređeni kada je to potrebno.

Nije poznato tačno u kojoj mjeri je on imao pristup povjerljivim informacijama, ali je njegova pozicija zahtijevala takozvanu jedinstvenu pozadinsku istragu /SSBI/ i vjerovatno je imao pristup najpovjerljivijim informacijama, navodi Bi-Bi-Si.

Tek kada je obavještajni materijal objavljen van te onljan grupe, tada su zvaničnici Pentagona uvidjeli da se radi o curenju informacija, što je dovelo do prave hajke za osumnjičenim.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()