Američki ministar odbrane iznenada stigao u Bagdad

Teheran je posljednjih 20 godina značajno pojačao utjecaj u Iraku

07.03.2023. 11:01
  • Podijeli:
loyd_anadolija 1-64070aa51bcff.webp Foto: Anadolija

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Lloyd Austin stigao je u utorak u nenajavljenu posjetu glavnom gradu Iraka Bagdadu, nekoliko dana prije 20. godišnjice invazije na Irak u kojoj je svrgnut Saddam Hussein.

Austina je po slijetanju u Bagdad dočekao general-major Matthew McFarlane, komandant američkih snaga u Iraku. Ministar odbrane će se susresti s najvišim zvaničnicima tokom posjete zaljevskoj zemlji u kojoj je smješteno na stotine američkih vojnika koji učestvuju u borbama protiv terorističke organizacije ISIS.

Nakon invazije predvođene SAD-om 2003. godine, Irak je postao izvor nesporazuma između SAD-a i Irana. Teheran je posljednjih 20 godina značajno pojačao utjecaj u Iraku.

Iako je zvanično poražen 2017. godine, ISIS-ovi militanti svakodnevno izvode napade u Iraku i Siriji. ISIS je tokom posljednjih nekoliko mjeseci ubio i ranio na desetine pripadnika iračkih vojnih snaga. SAD poziva zemlje da prihvate svoje državljane iz kampa Al-Hol, u sjeveroistočnoj Siriji, gdje su smještene desetine hiljada uglavnom žena i djece povezanih s ISIS-om. Većina njih su Iračani i Sirijci.

Irak je prihvatio više od 500 žena i djece iz kampa proteklih sedmica.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()