Američke snage ubile istaknutog operativca terorista ISIL-a na sjeveru Somalije

Bilal al-Sudani ubijen je zajedno s još deset operativaca

27.01.2023. 08:36
  • Podijeli:
somalija_reuters-63d37ec4e3810.webp Foto: Reuters

Američke snage izvele su operaciju na sjeveru Somalije i ubile ključnog pomagača terorističke organizacije ISIL i još deset terorističkih operativaca, prenosi Anadolija.

“Američke snage pokušale su uhvatiti Bilala al-Sudanija tokom operacije, koja se odvijala u 'planinskom špiljskom kompleksu', ali on je ubijen tokom razmjene vatre koja je uslijedila u srijedu navečer“, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

Al-Sudani je prethodno bio pod američkim sankcijama 2012. godine, kada je bio povezan sa somalijskom terorističkom grupom Al-Shabaab, a navodno je davao i ključnu podršku za terorističke aktivnosti ISIL-a u Africi i šire, posebno putem prikupljanja sredstava.

“Planiranje akcije trajalo je nekoliko mjeseci i uključivalo je više agencija američke vlade“, rekao je izvor.

"Odobrenjem ove operacije i drugih, predsjednik Joe Biden je vrlo jasno dao do znanja da smo predani pronalaženju i uklanjanju terorističkih prijetnji Sjedinjenim Državama i američkom narodu gdje god se skrivali, bez obzira koliko udaljeni“, rekao je isti izvor.

Niko od pripadnika američke vojske nije poginuo, a jedan vojnik je lakše povrijeđen. Američki zvaničnik je kazao da nije bilo ni civilnih žrtava.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()