Ambasadori zapadnih država bojkotovali sastanak Vijeća sigurnosti UN-a

Napustili salu kada je ruska komesarka za prava djeteta Maria Lvova-Belova, protiv koje je sud u Hagu raspisao potjernicu, počela obraćanje putem videoveze

06.04.2023. 11:01
  • Podijeli:
Ujedinjene nacije_Generalna skupština_Ukrajina_Foto Reuters-1665470140714.webp Foto: Reuters

Ambasadori zapadnih država bojkotovali su sastanak Vijeća sigurnosti UN-a. Diplomate iz SAD-a, Britanije, Albanije i Malte napustile su salu kada je ruska komesarka za prava djeteta Maria Lvova-Belova, protiv koje je sud u Hagu raspisao potjernicu, počela obraćanje putem videoveze.

Ruska komesarka za prava djeteta Maria Lvova-Belova, protiv koje je sud u Hagu raspisao potjernicu, rekla je danas na sastanku Vijeće sigurnosti UN-a da su "djeca koja su odvedena iz zona sukoba u Ukrajini, prebačena na sigurno" i da "Moskva vrši koordinaciju sa međunarodnim organizacijama kako bi bila vraćena svojim porodicama".

Belova je rekla da nije bilo zvanične komunikacije sa ukrajinskim vlastima o djeci, ali je istakla da se njena kancelarija sastala sa predstavnicima UNICEF-a, Međunarodnog Komiteta Crvenog krsta i organizacijom "Refugee international" i da su pružili sve dostupne informacije o situaciji djece.

Prema njenim riječima, sada su u toku napori sa Crvenim krstom o spajanju djece sa porodicama.

Podsjećamo, međunarodni krivični sud je prošlog mjeseca objavio naloge za hapšenje Belove i ruskog predsjednika Vladimira Putina koje terete za otmicu djece iz Ukrajine.

Lvova-Belova, koja se u medijskim izvještajima ponekad naziva i "Majkom Rusijom", radi kao komesarka za prava djeteta u Ruskoj Federaciji, a na toj funkciji je od kada ju je Putin imenovao 2021. godine. Nedavno je dospjela na naslovne strane kada je na svom Telegram kanalu podijelila informaciju da pomaže u povezivanju ukrajinske djece sa ruskim roditeljima u nadi da će ih usvojiti.

U proljeće 2022. Lvova-Belova je u svoju porodicu usvojila ukrajinskog tinejdžera. Dijete je došlo iz Mariupolja, koji su napali Rusi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()