Stižu bolji dani za aerodrom u Mostaru: U planu i nove rute iz Hercegovine

Pronalazi se dogovor s Croatia Airlinesom

07.06.2023. 13:34
  • Podijeli:
mostar-aerodrom-denis-kapetanovic-pixsell-1.jpg

Croatia Airlines u saradnji sa aerodromom u Mostaru radi na daljnjem razvoju saobraćaja iz grada uvođenjem novih redovnih linija 2024. i 2025. nakon pokretanja svoje usluge iz Zagreba.

Govoreći za podcast “Bljesak.info” generalni direktor aeorodroma Mostar Marko Đuzel je rekao da je nova linija Croatia Airlinesa iz Zagreba cjelogodišnja linija.

"Cilj je da se ovi letovi nastave na tri sedmice i sljedeće godine. Nadalje, 2024. godine planirano je da Croatia Airlines uvede i usluge prema Rimu. Nakon toga ćemo s prijevoznikom izraditi četverogodišnji plan prema kojem će 2025. dodati i treću destinaciju, a zatim ćemo postupno svake godine povećavati broj linija za jednu", rekao je Đuzel.

Croatia Airlines sve se više fokusira na uvođenje subvencioniranih usluga iz sekundarnih aerodroma otkako je Ryanair 2021. godine otvorio bazu u svom glavnom čvorištu u Zagrebu.

Tokom protekle dvije godine Croatia Airlines je pokrenuo od Osijeka do Münchena, koje su subvencionirana od strane lokalnih vlasti, te nedavno dodatne letove između Brača i glavnog grada Bavarske, koje također podržavaju lokalni dionici.

Hrvatski prijevoznik traži trogodišnji ugovor sa aerodromom Mostar, sličan onom u Osijeku. Ovo dolazi u trenutku kada se Croatia Airlines priprema započeti s isporukom novih aviona Airbus A220 sljedeće godine s planovima za proširenje ukupne mreže ruta.

Komentirajući postojeću liniju Croatia Airlinesa Zagreb, koju subvencioniraju lokalne vlasti u Mostaru, Đuzel je rekao da je sada cilj da prosječnja popunjenost aviona tokom prve godine saradnje bude na 40 posto.

"S obzirom da je prodaja karata za novu liniju počela petnaestak dana prije njenog pokretanja, prosječna popunjenost kabine između dva grada je oko 35 posto. Cilj nam je da taj broj poraste na 40 posto tokom prve godine poslovanja", rekao je Đuzel i dodao da aeorodrom radi na privlačenju niskotarifnog prijevoznika koji bi počeo s radom 2024. godine, a također je u kontaktu s Eurowingsom u vezi s mogućim nastavkom letova iz Stuttgarta i Dusseldorfa koji su održavani do početka pandemije koronavirusa.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()