Sjeverna Koreja ispalila deset balističkih projektila, Južna Koreja uzvratila

"Vojska Republike Koreje nikada ne može i neće tolerirati takvu provokaciju Sjeverne Koreje", dodao je JCS

02.11.2022. 08:45
  • Podijeli:
koreja_projektil - reuters-1665033611968.webp Foto: Reuters

Sjeverna Koreja ispalila je tri balističke rakete kratkog dometa u Istočno more i najmanje sedam drugih raketa različitih tipova, uključujući jednu koja je bila usmjerena prema južnokorejskom otoku Ulleung prije nego što je pala blizu istočne obale, saopćile su Oružane snage Južne Koreje.

"Vojska Republike Koreje nikada ne može i neće tolerirati takvu provokaciju Sjeverne Koreje", dodao je JCS. 

"Južna Koreja i SAD blisko će koordinirati, reagirati striktno i čvrsto".

Prvi put projektili su pali blizu južnokorejske obale. Jedan je projektil sletio 26 km južno od Sjeverne demarkacijske linije, jedan 57 km od južnokorejskog grada Sokcho na istočnoj obali, a jedna 167 km od Ullelunga, objavila je Južna Koreja.

Dodaju kako se takvo nešto dogodilo prvi put u gotovo 70 godina.

Nedugo potom vojska Južne Koreje saopćila je da je ispalila tri projektila zrak-zemlja sjeverno od svoje pomorske granice, kao odgovor na lansiranje Sjeverne Koreje.

Nakon ispaljivanja projektila, uslijedila su upozorenja na južnokorejskim televizijama.

Oglasila se i američka vojska uobičajenim saopćenjem nakon što Sjeverna Koreja inače lansira projektile.

"Svjesni smo balističkih projektila koje je lansirala Sjeverna Koreja i u kontaktu smo s našim saveznicima i partnerima. Procjenjujemo da ovaj događaj ne predstavlja izravnu prijetnju SAD-u ili našim saveznicima već bezobzirno ponašanja Sjeverne Koreje koja je destabilizirajući faktor", navodi se.

Dopisnik NK Newsa objavio je zasad nepotvrđene fotografije lansiranih projektila.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()