Sin ministra u Hercegovini primao stipendiju kao socijalni slučaj, otac tvrdi da ništa nije znao

Studirao u Hrvatskoj

15.08.2023. 11:50
  • Podijeli:
luka sesar ljubuski info-64db4a7731566.webp Foto: Ljubuski.net

Sin ministra privrede u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) Darija Sesara (HDZ) jedan je od korisnika stipendije za studente nižeg socio-ekonomskog statusa.

Luka Sesar (20) je student Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, a nalazi se na istoj listi stipendista kao i Tomislav Kovačević, sin bogatog bh. poduzetnika Ivana Kovačevića.

Naime, mladi Sesar, student iz Posušja, stanuje u splitskom studentskom domu i nalazi se na 319. mjestu primatelja ove stipendije koja se u iznosu od 200 eura mjesečno isplaćuje tokom devet mjeseci.

S obzirom na to da je riječ o stipendiji E kategorije za studente slabijeg socio-ekonomskog statusa uslovi za ostvarivanje prava su prebivalište u Republici Hrvatskoj, minimalno ostvarenih 1.050 bodova na rang-listi i prihodi po članu porodice manji od 263 eura.

Nakon brojnih medijskih upita o stipendiji koju koristi njegov sin o svemu se oglasio i minister u Vladi Zapadnohercegovačkog kantona Dario Sesar.

On je rekao da je dobio medijski upit o stipendiji koju koristi njegov sin o čemu, kako tvrdi, nije imao nikakvih saznanja zbog čega je razgovarao sa sinom.

"Upitao sam sina i obavio razgovor s njim, na što mi je odgovorio kako se samim upisom na fakultet između studenata otvorila tema prijave za stipendiju, na što se on prijavio i prošao. Provjerom cjelokupne situacije i vrste stipendije došao sam do spoznaje kako se zbog njegovog studiranja i prijave u Republici Hrvatskoj, gdje naravno kao student živi samostalno i nisu na kućnoj listi prijavljeni roditelji i ostali članovi obitelji ostvario je stipendiju u kategoriji slabijeg socio-ekonomskog stanja" rekao je Sesar.

Dodao je da je kontaktirao Ministarstvo nauke i obrazovanja Republike Hrvatske i izvršio povrat stipendije (novca) u budžet RH.

"Ovim putem se želim ispričati cjelokupnoj javnosti zbog pogreške koja je dovela do ove situacije", dodao je Sesar.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()