Schallenger: Srbija da privede pravdi učesnike sukoba u Banjskoj

Da se slavi neko ko je počinio zločin, odnosno ubistvo, kao heroj, takvo nešto se ne radi u Evropi, ali i u regionu", poručio je austrijski šef diplomatije

24.10.2023. 17:25
  • Podijeli:
schellenger una-6537d93edc182.webp Foto: UNA

Na Brdu kod Kranja danas je šefica slovenske diplomatije Tanja Fajon povodom najavljenog sastanka predstavnika Srbije i Kosova u Briselu kazala da očekuje da ne dolazi do daljih eskalacija tenzija, te da se dvije strane vrate dijalogu.

Podsjećamo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da će se u narednih nekoliko dana sastati sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

"Vidjet ćemo da li će prisustvovati lideri Srbije i Kosova, a iz naše perspektive veoma je važno da učinimo sve u našoj moći da smanjimo napetosti, da ne bude novih eskalacija tenzija, te da se obje strane vrate za stol. Da se nastave dijalog između Beograda i Prištine. To je glavno što očekujemo", kazala je Fajon na konferenciji za medije u okviru 12. foruma EU strategije za dunavski region.

Ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Alexander Schallenger je kazao da je na stolu novi prijedlog statusa na stolu.

"Vjerujem i to je vrlo bitno što Srbija mora da uradi, a to je sljedeće: da učesnici sukoba u Banjskoj budu izvedeni pred lice pravde. To je nešto što se mora uraditi, a također u dijalogu mora se pronaći bilo kakav način normalizacije odnosa sa susjedom. Da se slavi neko ko je počinio zločin, odnosno ubistvo, kao heroj, takvo nešto se ne radi u Evropi, ali i u regionu", poručio je Schallenger.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()