Schallenberg jasno poručio: Ako i dođe do promjene vlasti u Austriji, nastavljamo snažno podržavati BiH

Ono što želimo da vidimo u Bosni i Hercegovini su reforme koje zapravo profitiraju ljudima u BiH

20.06.2024. 11:35
  • Podijeli:
IMG_20240620_101123-6673f43eaf073.webp Foto: UNA

Trinaesti godišnji samit Strategije EU za Dunavski region (EUSDR) održava se danas i sutra u glavnom gradu Austrije, Beču. Na ovom skupu našli su se ministri, gradonačelnici, te predstavnici biznisa, te mladi od Švarcvalda do Crnog mora u Rumuniji, Ukrajini i Moldaviji.

Treba naglasiti da je na ministarskom sastanku prisutan i šef bh. diplomatije Elmedin Konaković, koji će tokom dana održati sastanak s austrijskim kolegom Alexanderom Schallenbergom.

Najveći mogući napori

Također, od zvaničnika iz BiH prisutna je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Upravo se Schallenberg obratio novinarima, gdje je još jednom potvrdio nedvosmislenu podršku zemljama Zapadnog Balkana na EU putu. Posebno je prilikom odgovaranja na novinarska pitanja izdvojio Bosnu i Hercegovinu, te je govorio o potezima domaće vlasti i načinu vođenja politike ka EU nakon dobivanja kandidatskog statusa.

Odgovarajući na pitanja kako vidi napredak Bosne i Hercegovine nakon što je Vijeće EU odobrilo početak pregovora s našom zemljom za članstvo u Evropskoj uniji. Istovremeno se dotakao i eventualne promjene vlasti u Austriji, te nastavku podrške BiH.

"Dakle kao što znate, bez obzira na sastav austrijske vlade, možete biti sigurni da će Austrija ostati snažno posvećena EU putu svake zemlje na Zapadnom Balkanu. Što se tiče Bosne i Hercegovine, znate da sam izuzetno blizak sa vama i jako sam sretan što mogu da poželim dobrodošlicu Elmedinu, mom prijatelju, ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. I izuzetno smo sretni što smo uspjeli da otvorimo pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom", rekao je Schallenberg

Istakao je da to nije gotova stvar.

"Morate nastaviti da pokazujete najveće moguće napore. Reformski put je i dalje veoma dug. I za svaki korak postoje očekivanja od Evropske unije koja nisu, znate, pretjerana. Jer ono što želimo da vidimo u Bosni i Hercegovini su reforme koje zapravo profitiraju ljudima u BiH", jasan je austrijski šef diplomatije.

Odliv mozgova

Poručuje da je veliki problem u BiH činjenica što zemlja još uvijek pati od ogromnog odliva mozgova.

"Dakle, zapravo, iz moje perspektive, perspektiva EU, put ka Evropskoj uniji, je nešto što jača ekonomske perspektive i perspektive za život mladih ljudi u Bosni i Hercegovini. Imamo ankete u kojima mladi ljudi, 40% mladih u BiH kaže da bi otišli. Ovo je opasno. Čak i kada bi donekle profitirali u Austriji. Ali mi smo investitor broj jedan. Ako već vidim da mi austrijski preduzetnici govore da bi htjeli da investiraju, ali više ne nalaze kvalifikovane radnike, pa se uzdržavaju od ulaganja, ovo je opasan put. I zato ćemo nastaviti da guramo naše prijatelje da nastave da rade reforme, da ih sprovode. I naš sljedeći korak bi trebao biti da ove godine, u drugoj polovini, održimo međuvladinu konferenciju kako bismo zaista pokrenuli pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom. Možete biti sigurni, Austrija će se za to zalagati“, zaključuje Schallenberg.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()