Šarović je prošao trnovit put sa američkim sankcijama, šta će biti s SDS-om?

Tri su načina da neko bude skinut s crne liste

22.06.2024. 20:07
  • Podijeli:

Srpska demokratska stranka više od 20 godina je na listi sankcija Kancelarije za kontrolu imovine stranaca američkog Ministarstva finansija, OFAC-a. Pokrenuta je inicijativa sa skidanje ove liste.

"To je dug proces I taj proces će trajati onoliko dugo koliko oni smatraju da treba bez obzira na to šta će se desiti sa tom našom inicijativom I aplikacijom za skidanje sa Ofacove liste. Jesmmo ušli u tu aplikaciju prema odluci koju je glavni odbor dao predsjedniku stranke. Vrijeme će pokazati šta će se dogoditi", rekao je Milan Milićević, predsjednik SDS-a.

Bivši direktor američkog OFAC-a John Smith je prošle godine za Radio Slobodnu Evropu objasnio koja su tri načina da neko bude skinut sa američke crne liste.

“Pod jedan, bilo koja osoba može da se suprotstavi tome što je sankcionisana u saveznom sudu u SAD-u, te da pokuša da ubijedi sud da OFAC nije imao dovoljno dokaza da ih sankcioniše. Ovaj smjer djelovanja skoro nikad ne radi, jer OFAC ima višedecenijsko iskustvo u nametanju sankcija.”

“Drugi način je da osobe, ukoliko su sankcionisane, mogu odmah da kontaktiraju OFAC i kažu – u redu, sankcionisali ste me zbog ove aktivnosti, neću više to raditi. Slažem se sa tim da ovo učinim, i pokazaću dokaze da biste mi trebali vjerovati kada kažem da sam promijenio svoje ponašanje.”

“Treći put na koji imena mogu biti uklonjena sa spiske je ukoliko programi sankcija evoluiraju. Ako SAD odluče da više ne moraju nametati sankcije nikome na Zapadnom Balkanu, Bosni i Hercegovini, ili bilo kojoj drugoj jurisdikciji, onda se taj program sankcija jednostavno ukida.”

VO: Na ovoj listi je osam godina bio i bivši predsjednik SDS-a, Mirko Šarović, koji je i skinut sa ove liste 2012 godine. Tu se ne radi samo o političkim zabranama ističe Šarović.

"Te sankcije su zadirale u lično, porodično. Blokirani su svi računi, oduzet je sav novac koji je nađen kod mene I kod moje supruge. Nismo mogli ni da putujemo, ni u Srbiju, Crnu Goru, da ne kažem u EU. Nismo mogli da se zaposlimo ni u jednu državnu instituciju. Ja npr. Nisam mogao da pređem prag SDS-a, Ešdaun je poslao akt Draganu Čaviću, koji je tad bio predsjednik Republike Srpske", naveo je Šarović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()