SAD poručile svojim građanima da napuste Rusiju

Rusija je otvorila krivični postupak protiv državljanina Sjedinjenih Država zbog sumnje u špijunažu , saopćila je u januaru ove godine ruska Federalna služba sigurnosti

13.02.2023. 14:16
  • Podijeli:
rusija_anadolija2-63e0cfc7004f7.webp Foto: Anadolija

Sjedinjene Američke Države poručile su svojim građanima da odmah napuste Rusiju zbog rata u Ukrajini i opasnosti od nezakonitog hapšenja ili uznemiravanja koje bi mogle vršiti ruske vlasti.

"Građani SAD-a koji borave ili putuju u Rusiji trebali bi odmah otići. Budite pojačano oprezni zbog opasnosti od pogrešnih pritvaranja. Nemojte putovati u Rusiju", saopćila je američka ambasada u Moskvi.

SAD više su puta upozorile svoje građane da napuste Rusiju. Posljednje takvo javno upozorenje bilo je u septembru nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio djelomičnu mobilizaciju.

"Ruske sigurnosne službe uhapsile su građane SAD-a na temelju lažnih optužbi, izdvojile građane SAD-a u Rusiji za pritvaranje i uznemiravanje, uskratile im pošten i transparentan tretman i osudile ih na tajnim suđenjima ili bez predočenja vjerodostojnih dokaza", saopćila je ambasada.

"Ruske vlasti proizvoljno provode lokalne zakone protiv američkih građana i otvorile su upitne krivične istrage protiv američkih građana uključenih u vjerske aktivnosti", dodaje su u saopćenju.

Rusija je otvorila krivični postupak protiv državljanina Sjedinjenih Država zbog sumnje u špijunažu , saopćila je u januaru ove godine ruska Federalna služba sigurnosti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()