Vlada Srbije predložila: "Vučiću raspusti skupštinu i raspiši izbore"

Ranije je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će vanredni izbori u Srbiji biti održani 17. decembra, a da moraju da budu raspisani do 2. novembra.

30.10.2023. 19:16
  • Podijeli:
vučić rade prelić tanjug-653be702eb314.webp Foto: Rade Prelić/Tanjug

Vlada Srbije uputila je danas obrazložen prijedlog predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore za narodne poslanike.

U prijedlogu za raspuštanje parlamenta navodi se, pored ostalog, da su se u posljednje vrijeme u dijelu javnosti pojavili zahtjevi za raspisivanje novih, vanrednih izbora za narodne poslanike, a da je 11. septembra godine dio opozicionih političkih stranaka takav zahtev podnio predsjedniku Srbije.

Vlada je, polazeći prije svega od ovog zahtjeva, zauzela stav da bi sprovođenje izbornog procesa, kao jednog od osnovnih postulata demokratskog društva, bilo dobra prilika da se preispita politička snaga argumenata, dosadašnjih učinaka i planova svih činilaca na političkoj sceni i da se građanima omogući da slobodno iskažu svoju volju u kom pravcu Srbija treba da se kreće.

U saopštenju iz Vlade Srbije se navodi da bi održavanje novih parlamentarnih izbora u postojećim okolnostima obezbijedilo viši stepen demokratičnosti, smanjenje tenzija koje se stvaraju između suprotstavljenih opcija u društvu.

Takođe, to bi obezbijedilo i odbacivanje isključivosti i govora mržnje i afirmisanje prava na slobodno iznošenje mišljenja i stavova o određenim političkim, ekonomskim i drugim pitanjima, uključujući i dalju afirmaciju evropskik vrednosti.

Vlada je na sjednici donijela i odluke o raspuštanju Skupštine Grada Beograda i obrazovanju Privremenog organa Grada Beograda, a iste odluke donijete su za još 64 grada i lokalnih samouprava u Srbiji.

Odluke o raspuštanju skupština gradova donijete su za Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Novi Pazar, Pirot, Vranje, Leskovac, Loznicu, Prokuplje, Smederevo, Šabac, kao i za skupštine opština Brus, Varvarin, Veliku Planu, Veliko Gradište, Vladimirce, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabare, Žagubicu, Žitorađu, Knić, Koceljevu, Krupanj i Kuršumliju.

To se odnosi i na Kučevo, Lapovo, Lebane, LJig, LJuboviju, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđu, Merošinu, Osečinu, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Požegu, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Raču, Rekovac, Sokobanju, Topolu, Trgovište, Trstenik, Ćićevac, Ćupriju, Ub, Crnu Travu, Aleksandrovac, Babušnicu, Batočinu, Belu Palanku, Blace, Bogatić i Bojnik.

Ranije je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će vanredni izbori u Srbiji biti održani 17. decembra, a da moraju da budu raspisani do 2. novembra. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()