U vezi sa dešavanjima u Banjskoj: EU očekuje bezuslovnu saradnju Srbije

EU ima vrlo dobru saradnju sa policijom samoproglašenog Kosova, kao i da postoji dobra komunikacija sa Euleksom

02.10.2023. 18:09
  • Podijeli:
Peter Stano shutterstock-647dd84040337.webp Foto: Shutterstock

EU očekuje punu i bezuslovnu saradnju Srbije u vezi sa dešavanjima u Banjskoj 24. septembra, izjavio je portparol EU Peter Stano i naveo da je Brisel spreman da razmotri mjere u odnosu na Srbiju, ako zemlje članice procjene da je to potrebno.

"Odluku o tome zemlje članice će donijeti ako ocjene da imaju dovoljno informacija i dokaza. Kada ocjene da je trenutak za to, zemlje članice će se odrediti prema događajima na Kosovu i daljim koracima", rekao je Stano.

On je naglasio da je prioritet da dođe do deeskalacije i stabilizacije bezbjednosne situacije na sjeveru Kosova i Metohije i da "uočeno gomilanje srpskih bezbjednosnih snaga u blizini Kosova mora da prestane".

"Potrebna je temeljna i adekvatna istraga terorističkog napada na sjeveru Kosova, koja će pokazati ne samo ko su izvršioci već i ko stoji iza brutalnog napada. U tome očekujemo punu i bezuslovnu saradnju Srbije", rekao je Stano.

On je naveo da je za istragu o napadu u Banjskoj ovlašćena policija samoproglašenog Kosova s obzirom na to da se događaj desio na Kosovu i dodao da je "dobrodošao doprinos svakoga ko može da pomogne da se rasvjetle okolnosti napada".

Stano je dodao da EU ima vrlo dobru saradnju sa policijom samoproglašenog Kosova, kao i da postoji dobra komunikacija sa Euleksom.

Komentarišući tvrdnje Beograda da su pripadnici misije Euleks bili spriječeni da učestvuju u istrazi, Stano je rekao da Euleksu "nisu potrebni portparoli drugih strana" i da misija ima dobru saradnju sa prištinskim vlastima.

"Vršenje istrage nije mandat Euleksa, već nadgledanje situacije i pružanje pomoći policiji na osnovu zahtjeva", rekao je Stano.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()