U Hrvatsku danas stižu dugogočekivani borbeni avioni Rafale, građani upozoreni da se očekuje buka

Procjenjuje se da njihova vrijednost nabavke iznosi oko 3,2 milijarde eura

25.04.2024. 07:12
  • Podijeli:
avion rafale morh-651a7a510da96.webp Foto: MORH

Dugoočekivani borbeni avioni Rafale danas stižu u Hrvatsku, koje je ta zemlja naručila od Francuske.

Ministarstvo odbrane Hrvatske objavilo je da se sutra očekuje buka i pojačan cestovni saobraćaj zbog toga.

Prvih šest od ukupno 12 krenut će iz vojne baze kod Bordeauxa, a dovest će ih piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su se za to obučavali mjesecima.

"Tokom dolaska aviona može se očekivati pojačana buka, uobičajena tokom letova aviona. Također, očekuje se i pojačan cestovni saobraćaj na području Međunarodne zračne luke Dr. Franjo Tuđman", navodi resorno ministarstvo.

Zanimljivo i da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, tokom nedavne posjete Parizu, najavio da će u narednim mjesecima potpisati ugovor o kupovini 12 borbenih aviona Rafale.

Procjenjuje se da njihova vrijednost nabavke iznosi oko 3,2 milijarde eura.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()