Stručnjaci tvrde: Srbija ima KiVa metod, ali da li ga primjenjuje?

Prošlo je 13 godina otkako je Srbija usvojila Protokol postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje

20.05.2023. 08:00
  • Podijeli:

Nezapamćene tragedije koje su nedavno zadesile Srbiju tjeraju na preispitivanja i traže promjene, one suštinske i korjenite - promjene našeg sistema vrijednosti, ali i obrazovnog sistema.

Tragajući za odgovorima stremimo ka primjerima dobre prakse. Tako se sve češće ovih dana pominje - Finska.

Kako je ta zemlja za samo godinu dana realizacijom KiVa metode smanjila vršnjačko nasilje za 40 odsto? Možemo li da joj pariramo? I možda najvažnije - kako biste reagovali ako kažemo da promjene zavise upravo od vas?

KiVa metod, u prevodu sa finskog - protiv maltretiranja. Podaci iz više od 1.000 finskih škola pokazali su da je nakon prve godine implementacije programa maltretiranje i uznemiravanje značajno smanjeno.

"Ovom metodom, ne upiremo prstom u dijete, nema nikakvog osuđivanja, nema prigovaranja na samu ličnost nego prigovaranje na ponašanje koje nije bilo adekvatno", kaže izvršna direktorka fondacije "Obrazovanje za Srbiju", Svetlana Belić Malinić.

Šta kaže magični program iz Finske? 

Sve što se dešava - tiče se svih. Iako niste ni žrtva ni nasilnik, tiče vas se podjednako. Štaviše, fokus je upravo na svjedoke i gledaoce. Grupa treba da učestvuje tako što će da zaustavi uznemiravanje, time što neće podržati uznemiravanje.

"Pomoći čitavoj zajednici da shvate koji su uzroci i posljedice ovakvog ponašanja, dakle pored ovog djeteta koje je direktno bilo uključeno, do žrtve tog nasilja i svih onih koji su bili u neposednoj sredini, koji su možda reagovali na neki način, koji su možda osuđivali ili ovi drugi koji su možda ravnodušni, sve njih treba uključiti kako bismo zajedno došli do saznanja kako prevenirati da se ovo ne ponovi", ističe Belić Malinić. 

"Da svako od nas razmisli prije nego uperi prst u nekog drugog i kaže da je drugi odgovoran, da razmisli o sebi, da li je učinio šta je mogao, da nam život bude bolji, da nam djeca žive u bezbjednijim uslovima, ne samo ova tragedija, nego uopšteno - šta sam ja tu učinio da se to ne desi i tek kad dobro razmisli da onda traži odgovornost kod drugih", kaže socijalni psiholog Biljana Lajković.

I prije nego svako prokomentariše - "pa to je Skandinavija" valja znati da je prošlo 13 godina otkako je Srbija usvojila Protokol postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje. 

I stručnjaci nemaju dilemu - Srbija ima KiVa metod ali ga ne primenjuje.

"Imam utisak da mi prvo kažemo da nešto ne može, onda ga odbacimo, ne pokušavamo da ga primjenimo, pa da kroz primjenu vidimo šta ne valja i onda popravimo. Ne, mi ćemo srušiti to da ne valja i onda ćemo čekati da se pojavi finski model, moram priznati da mi se to ništa ne dopada, i zašto moramo da gledamo kod nekog drugoga te takve stvari, hajde da vidimo šta ima kod nas," kaže Lajović.

A kod nas ima, tvrdi Lajović, upravo to. Finski program na 11 strana kako se izboriti i iskorijeniti nasilje. To da je rješenje da svako bude uključen i da je fokus na zajednici a ne na pojedincu.

Cilj je da svi uvide šta je problem i kojih je razmjera, bez neutralnog i pasivnog stava. I taj recept ne dolazi iz Finske, traje u Srbiji od 2010. godine, samo ga treba primjeniti.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()