Slovenija: Nuklearna elektrana Krško bit će preventivno zaustavljena

Operativna ekipa otkrila je povećano ispuštanje primarnog sistema unutar zaštitne zgrade

05.10.2023. 22:15
  • Podijeli:
krško_anadolija 1-651f19434dc08.webp Foto: Anadolija

Nuklearna elektrana Krško (NEK) u Sloveniji, koja je u neprekidnom pogonu od završetka remonta 2022. godine, bit će preventivno zaustavljena, javlja Anadolija.

Operativna ekipa otkrila je povećano ispuštanje primarnog sistema unutar zaštitne zgrade. Ispuštanje nema utjecaja na zaposlenike, stanovništvo i okoliš te je ispod vrijednosti postavljene kao granična tehničkim specifikacijama.

Kako bi se tačno odredio izvor ispuštanja i daljnji koraci za njegovu sanaciju, potrebno je zaustaviti elektranu, tako da će operativna ekipa započeti kontrolirano postupno smanjenje snage, navedeno je na web-stranici NEK-a.

Prilikom zaustavljanja elektrane povremeno može doći do ispuštanja pare iz sekundarnog – nenuklearnog dijela elektrane, što se čuje u neposrednoj blizini. Mole se stanovnici u blizini elektrane za razumijevanje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()