Prvi put da je Zapad negativno odreagovao na ponašanje Prištine

"Došao trenutak da SAD pokažu jednu vrstu političke dobre volje kako da se ovaj region dovede u red"

31.05.2023. 19:40
  • Podijeli:
KFOR_Zvečan_Foto Tanjug_Dopisništvo KiM-647636843e79d.webp Foto: Tanjug / Dopisništvo KiM

Politički filozof Dragoljub Kojčić izjavio je danas za Tanjug da je otkazivanjem učešća kosovskih bezbjednosnih snaga u međunarodnoj vojnoj vježbi Difender Jurop, Zapad prvi put negativno odreagovao na ponašanje privremenih vlasti u Prištini i Aljbina Kurtija.

Kaže da međunarodna zajednica, odnosno politički Zapad, ima kapacitet da urazumi Prištinu i mogućnost da nametne svoju volju, samo je pitanje da li je opredjeljena za pravedna rješenja ili gleda kroz prste ljudima kao što je Aljbin Kurti.

Smatra da je otkazivanjem učešća kosovskih bezbjednosnih snaga u međunarodnoj vojnoj vježbi Difender Jurop, prvi put primjenjena neka vrsta sankcija Prištini, ni nalik ekonomskim sankcijama kakve je Zapad uvodio Srbiji ili Rusiji i da je Zapad prvi put negativno odreagovao na ponašanje privremenih vlasti u Prištini.

Kojčić napominje da Srbija nikada nije bila odgovorna za eskalaciju sukoba na Kosovu i da je deeskalacija sukoba trebalo da bude na dnevnom redu mnogo ranije, naročito od kada je Aljbin Kurti u privremenim institucijama vlasti u Prištini.

"Mislim da će SAD kao epicentar političkog zapada i njegove političke volje, pokušati da pacifikuju ovaj region, ali ovaj region je bure baruta oduvijek bio i posebno sada od kako je Kurti na vlasti," istakao je on.

Smatra da je SAD u interesu da dođe do normalizacije odnosa, jer ne postoji ni jedan razlog da oni u Srbima vide neprijatelja i protivnika, iako je, kako kaže, Srbija imala razloga da to u njima vidi i dodaje da je došao trenutak da SAD pokažu jednu vrstu političke dobre volje kako da se ovaj region dovede u red.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()