Počeo sastanak u Briselu: Usvojena Deklaracija o nestalim licima

Druga tačka dnevnog reda je najvažnija i to je nacrt statuta Zajednice srpskih opština

02.05.2023. 19:45
  • Podijeli:
vučić rade prelić tanjug-641444b9e000e.webp Foto: Rade Prelić Tanjug

U Briselu se danas održava nova runda dijaloga između Srbije i Kosova* na najvišem nivou, a u 18 sati počeo je trilateralni sastanak na kom učestvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer* Albin Kurti, kao i evropski posrednici.

Ovo je njihov prvi susret poslije 45 dana i dogovora koji je postignut u Ohridu o implementacionom aneksu evropskog sporazuma za normalizaciju odnosa.

Prva tačka dnevnog reda na sastanku na visokom nivou u Briselu je Deklaracija o nestalim licima, a dopisnica Euronews Srbija iz Brisela javlja da je ona usvojena. Uskoro bi tekst deklaracije trebalo da bude objavljen na sajtu vanjskopolitičke službe EU.

Druga tačka dnevnog reda je najvažnija i to je nacrt statuta Zajednice srpskih opština.

U ime EU na sastanku su najavljeni visoki predstavnikom Unije za vanjsku politiku Josep Borrell i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Vučić je na Instagram profilu objavio fotografiju sa Borrellom koji ga je dočekao.

"Uoči početka još jednog teškog sastanka u Briselu. Interesi Srbije i srpskog naroda na KiM su uvijek i zauvijek iznad svega", napisao je Vučić u objavi.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas, uoči nove runde pregovora u Briselu, da statut Zajednice srpskih opština (ZSO) mora da bude prihvatljiv za obje strane i u skladu sa evropskim standardima.

"Upravljački tim će predstaviti nacrt. Ne znamo šta je u njemu, ali to bi trebalo da bude početak procesa. Na kraju, trebalo bi da imamo statut koji je prihvatljiv za obje strane, i za Kosovo, i za Srbiju, u skladu sa evropskim standardima. To je prvi važan korak", rekao je Lajčak za hrvatsku novinsku agenciju Hina.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()