Plenković: Cilj rezolucije o Jasenovcu je narušavanje odnosa Hrvatske i Crne Gore

Zastupnici u crnogorskom parlamentu u petak su usvojili Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen, glasovima 41 zastupnika vladajuće koalicije u parlamentu koji broji 81 zastupnika

29.06.2024. 13:55
  • Podijeli:
emica elvedji pixsell andrej plenković-663b9359b9b21.webp Foto: Emica Elvedji Pixsell

Rezolucija o Jasenovcu, usvojena u petak u Crnoj Gori, šalje namjernu politiku podjele unutar te zemlje te je riječ o instrumentalizaciji “jedne druge države u regiji”, rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković u subotu.

Zastupnici u crnogorskom parlamentu u petak su usvojili Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen, glasovima 41 zastupnika vladajuće koalicije u parlamentu koji broji 81 zastupnika, prenosi Hina.

Opozicioni zastupnici napustili su dvoranu i nisu sudjelovali u izglasavanju rezolucije jer smatraju da na ovaj način službeni Beograd zloupotrebljava svoj utjecaj u Crnoj Gori.

Plenković je u subotu na Dubrovnik forumu rekao kako ta rezolucija “šalje namjernu, svjesnu politiku podjele unutar Crne Gore”, a “još goru poruku u pogledu međusobnog poštovanja i želje za dobrosusjedskim odnosima”.

‘Bavljenje temom’

Premijer Hrvatske je rekao kako je vladajuća većina u Podgorici donijela rezoluciju “a da se nikad dosad nije bavila tom temom” te da je ona donesena kao odgovor na rezoluciju Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenici, pod instrumentalizacijom “jedne druge države u regiji”.

Premijer je iz Dubrovnika, “koji je doživio velike strahote u vremenu agresije Miloševićevog režima, u kojima je nažalost tada sudjelovala i Crna Gora”, poručio kako će Hrvatska poduzeti mjere koje smatra primjerenima za ovakve poteze “instrumentalizacije parlamentarne većine” s ciljem narušavanja odnosa Zagreba i Podgorice.

“Umjesto da se bave svojim problemima i svojim pitanjima, pa i procesuiranjem ratnih zločina iz tog vremena, oni se bave temom za koju nisu pokazivali interes zadnjih osam desetljeća”, zaključio je premijer Hrvatske, naglasivši da oni koji žele ići prema članstvu u Evropskoj uniji moraju voditi računa o dobrosusjedskim odnosima i međusobnom poštovanju.

Rezoluciju je u crnogorskom parlamentu podržala većina zastupnika “Pokreta Evropa Sad” premijera Milojka Spajića, prosrpske desnice predsjednika parlamenta Andrije Mandića, umjereno prosrpske Socijalističke narodne stranke (SNP) i Demokrata Alekse Bečića.

Rezolucija se primarno odnosila na logor Jasenovac, ali su uoči zasjedanja dodani i logori Dachau i Mauthausen.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()