Peta noć na barikadama, postavljena i treća u selu Zupče

Administartivni prelazi sa centralnom Srbijom su zatvoreni za saobraćaj i preko njih nije dozvoljen prelaz ni pješacima

14.12.2022. 21:33
  • Podijeli:
barikade kosovo tanjug (2)-63970b10ace31.webp Foto: Tanjug

Srbi sa sjevera Kosova i Metohije provešće petu noć zaredom na barikadama uprkos lošem vremenu nastojeći da izdejstvju puštanje na slobodu uhapšenog bivšeg pripadnika Kosovske policijske službe Dejana Pantića.

Noć je donijela obilne padavine, ali uprkos tome Srbi su odlučni u namjeri da barikadama skrenu pažnju na kršenje osnovnih ljudskih prava.

Ojačane su barikade postavljene u Rudru, Ibarskoj Slatini, Lešku i Sočanici na putu Zvečan-Leposavić, a na pravcu Kosovska Mitrovica-Zubin Potok postavljena je treća barikada u selu Zupče.

Prethodno su barikade postavljene u selu Varage i u blizini jezera Gazivode, nedaleko od punkta koji drži Kosovska policijska služba.

Administartivni prelazi sa centralnom Srbijom su zatvoreni za saobraćaj i preko njih nije dozvoljen prelaz ni pješacima.

Pripadnici Kfora pojačanim snagama kontrolišu situaciju, a iz Kriznog štaba, kojeg čine politički predstavnici Srba sa sjevera Kosova i istaknuti pojedinci, upućen je poziv Srbima da ne nasjedaju na provokacije i da poštuju prisustvo Kfora i Euleksa.

Pripadnici britanskog Kfora su tokom dana obišli više barikada i u razgovoru sa okupljenim mještanima tražili su odgovor na pitanje ko je organizator blokade puteva.

Srbe je još više zabrinula tvrdnja šefa Euleksa Larsa Gunara Vigemara da ova misija ne zna gdje se tačno nalazi uhapšeni Pantić, čija je porodica danas apelovala na međunarodne zvaničnike da im omoguće kontakt i saopšte u kojem se pritvorskom centru nalazi.

Dejan Pantić istupio je iz policijske službe na Kosmetu 5. novembra kada i svi policajci srpske nacionalnosti na sjeveru Kosova i Metohije.

Organi Prištine uhapsili su ga u subotu, 10. decembra, na punktu Jarinje na sjeveru Kosova i Metohije, pod optužbom da je "učestvovao u organizaciji i napadu na policiju prije nekoliko dana".

Zbog Pantićevog hapšenja, Srbi na sjeveru Kosova i Metohije su istog dana podigli barikade na više lokacija, zahtijevajući njegovo i oslobađanje još jednog sunarodnika uhapšenog dan ranije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()