Oživjela ideja od gradnji Jadransko-jonskog plinovoda

U slovačkom gradu Košicama održava se forum podunavskih zemalja u sklopu Strategije Evropske unije za regiju Dunava

23.10.2022. 10:07
  • Podijeli:
tap-plinovod-anadolija.jpg

Nanovo oživjele stare ideje o gradnji plinovoda u Evropi,a na stolu je i projekat Jonsko-jadranskog.

Četrnaest zemalja smještenih u području rijeke Dunava navelo je u zajedničkoj deklaraciji da će "intenzivirati napore" u smanjenju ovisnosti o energentima iz Rusije, a između ostalog to će uraditi i potencijalnom gradnjom Jonsko-jadranskog plinovoda.

U slovačkom gradu Košicama održava se forum podunavskih zemalja u sklopu Strategije Evropske unije za regiju Dunava, okvira za razgovore i suradnju država iz tog područja.

"Intenzivirat ćemo napore u smanjenju ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima pomoću diverzifikacije izvora energenata i dobavnih pravaca", piše u objavljenoj deklaraciji sa skupa..

Taj zakonski neobavezujući tekst usvojile su EU članice Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Njemačka, Mađarska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija te pet zemalja izvan EU-a - BiH, Srbija, Crna Gora, Moldavija i Ukrajina.

Tekst je u skladu s ranijom odlukom Europske unije o postupnom napuštanju kupnje plina iz Rusije.

Hrvatska je, čiji je ministar Gordan Grlić Radman sudjelovao ''online'' na sastanku u Košicama, navela da će proširiti na Krku kapacitet terminala za uvoz ukapljenog plina sa sadašnjih 2,9 milijardi kubičnih metara godišnje na 6,1 milijardu.

"Hrvatska je u jako dobroj situaciji kada je riječ o smanjenju ovisnosti u ruskom plinu jer sada može koristiti LNG terminal kao alternativno rješenje za dobavu", kaže Borbala Toth, analitičarka Regionalnog centra za istraživanja energetske politike (REKK), think-tanka sa sjedištem u Budimpešti.

Hrvatska je zainteresirana i za gradnju Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP) koji bi se protezao od Hrvatske preko BiH i Crne Gore do Albanije. Ondje bi se pak spojio na Transjadranski plinovod (TAP) kojim plin iz polja u Azerbajdžanu dolazi preko Grčke do Albanije te ide dalje do Italije.

"To je plan koji Hrvatska već dugo razmatra. Ja, međutim, ne vidim budućnost plina pa ne vidim kako bi Hrvatska profitirala izgradnjom tog plinovoda", napominje Toth.

Evropska unija u sklopu svog "Evropskog zelenog plana" želi prestati koristiti fosilna goriva, uključujući prirodni plin, te se nastoji okrenuti obnovljivim izvorima energije.

EU uvozi 50 posto plina iz Rusije a mnoge njene države strahuju da bi Moskva, kao odgovor na njihovo slanje oružja Ukrajini, mogla prekinuti isporuke ove zime.

Osim Jonsko-jadranskog govori se i o projeku Istočnomediteranskog plinovoda (EastMed) kojim bi plin iz podmorja Izraela i Cipra išao plinovodom preko Grčke dalje u EU.

Španija je ovaj mjesec zatražila gradnju plinovoda (MidCat) koji bi se protezao od plinskih polja u Alžiru preko pokrajina Andaluzije i Katalonije do juga Francuske od kuda bi išao prema Njemačkoj.

No ko bi financirao te plinovode ostaje nepoznanica. Države se nadaju novcu iz EU-a no Europska investicijska banka (EIB), koja ulaže u projekte od strateške važnosti za EU, ne želi finansirati cijevi za dostavu prirodnog plina jer ga smatra štetnim za okoliš.

"Više ne podupiremo takvu strukturu namijenjenu isključivo plinu", kaže Monica Pena Sastre, savjetnica u EIB-ovom odjelu za klimu i energiju.

"No podupiremo strukturu za zeleni hidrogen dobiven iz obnovljivih izvora", dodaje.

Zagovornici gradnje evropskih plinovoda tvrde da bi u početku cijevima išao prirodni plin ali da bi se kasnije njima distribuirali energenti dobiveni iz obnovljivih izvora.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()