Odnosi Bakua i Beograda odlični: Hoće li će Azerbejdžan podržati rezoluciju o Srebrenici?

Iako između Sarajeva i Bakua postoji već duži niz godina saradnja koja se ogleda prvenstveno u ekonomskim vezama i privrednoj razmjeni, veze Azerbejdžana sa Srbijom su ipak mnogo snažnije i intenzivnije

27.04.2024. 09:20
  • Podijeli:
ilham alijev, aleksandar vučić, 10 dec 2023 - foto tanjug dimitrije nikolić-6575c2e036959.webp Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Rezolucija o Srebrenici će u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda imati veliku podršku, te je gotovo izvjesno da će biti usvojena, no u određenim zemljama i dalje postoji rezerva. Jedna od tih zemalja je Azerbejdžan

Iako između Sarajeva i Bakua postoji već duži niz godina saradnja koja se ogleda prvenstveno u ekonomskim vezama i privrednoj razmjeni, veze Azerbejdžana sa Srbijom su ipak mnogo snažnije i intenzivnije.
Upravo to bi mogao biti presudan faktor koji će odlučiti kako će Azerbejdžan glasati u New Yorku.

Veza sa Srbijom

Veze Srbije i Azerbejdžana počele su se intenzivirati dolaskom na vlast sadašnjeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev je u više navrata posjećivao Srbiju, a tokom posljednje posjete u decembru 2023. godine, posjetio je Niš kako bi se intenzivirala i vojna saradnja.

Govorilo se o mogućnosti da Azerbejdžan od Srbije planira kupiti 48 samohodnih haubica Nora B-52, a dogovor je ozvaničen u februaru ove godine.

Iako veliki saveznici, Turska i Azerbejdžan se razilaze po pitanju i Kosova. Baku odbija da prizna ovu državu, te su čak i povukli mirovne trupe koje su bile dio misije KFOR-a.

S druge strane, Srbija od početka podržava Azerbejdžan po pitanju njegovog teritorijalnog integriteta, u jeku rata 2020. godine, Vučić je otvoreno podržao Alijeva u njegovom ratu, a isto je ponovio i prošle godine kada je Azerbejdžan trajno osigurao kontrolu nad Nagorno-Karabahom.

Vučić je prije sedam dana u sklopu kampanje lobiranja protiv rezolucije o Srebrenici razgovarao upravo s Alijevim.

"Obavijestio sam predsjednika Alijeva o brojnim pritiscima kojima je Srbija izložena i zamolio sam ga za prijateljsku i bratsku podršku naroda Azerbejdžana", napisao je tada Vučić.
Pored Vučića, dobre odnose s Alijevim ne krije ni predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

Dodik se dodvorava Alijevu: Poslao mu pismo u kojem ga hvali i pozdravlja integraciju Karabaha
Ambasador Azerbejdžana u BiH Vilayatom Guliyev se nedavno sastao s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, no svega nekoliko sati kasnije se sastao i s članom Predsjedništva iz reda srpskog naroda Željkom Cvijanović.

Podrška iz BiH

Treba istaći kako je Bosna i Hercegovina podržala Azerbejdžan 2014. godine kada je Parlamentu Bosne i Hercegovine usvojena rezolucija "O uvažavanju i podršci suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Republike Azerbejdžan".

U rezoluciji je pozvano na ispunjavanje svih preporuka i rezolucija u vezi s konfliktom s Armenijom te pozivaju na "izvođenje svih armenskih vojnih jedinica s okupirane teritorije Azerbejdžana".

Zločin u Hodžaliju

Ono što je posebno bitna stavka u ovom kontekstu, a koja se našla u rezoluciji je osuda zločina u gradu Hodžali.

"Osuđuje se masovno istrebljenje civilnog stanovništva na nacionalnoj i etničkoj osnovi, a posebno u gradu Hodžali, za vrijeme jermensko-azerbejdžanskog nagornokarabaškog konflikta, kao zločin protiv čovječnosti i prijetnju mirnom zajedničkom životu naroda, duboko suosjećajući se sa žrtvama tragičnog konflikta i njihovim žrtvama", navodi se.

Da li će Azerbejdžan uzvratiti istom mjerom, i podržati rezoluciju o Srebrenici ili će veze s Srbijom i Vučićem ipak prevagnuti saznat ćemo već narednog četvrtka u New Yorku.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()