Objavljen spisak najljepših evropskih plaža. Uvrštene i dvije iz susjedne Hrvatske

Italija, Portugal, Španija, Grčka, poznata su i poplarna odredišta, ali ni susjedna Hrvatska nije bez aduta

17.04.2024. 06:00
  • Podijeli:
plaža, pixabay-65febe00a684f.webp Foto: Pixabay

Postoji razlog zašto se toliko piše o plažama. Na plaži možete pronaći gotovo sve što možete poželjeti na odmoru (sunce, zabavu, avanturu…), a evropske plaže ističu se svojom ponudom.

Mnoge od njih vijugaju oko svijetlih, mediteranskih voda s dramatičnim liticama u pozadini. Postoji mnoštvo mekog pijeska, morskih špilja i barova na plaži koje možete istražiti po cijelom kontinentu. Iako su poznati po tome što privlače posjetitelje, ne vrve sve od ljudi. Postoje skriveni dijelovi gdje ćete pronaći mirne obale i uživati u miru.

Italija, Portugal, Španija, Grčka, poznata su i poplarna odredišta, ali ni susjedna Hrvatska nije bez aduta. Poznati magazin Travel and Leisure na popis najljepših evropskih plaža uvrstio je i dvije hrvatske, prenosi N1. Prepune ulice i rive, pogled zakrčen selfie štapovima – to je Dubrovnik kojeg prepoznaje cijeli svijet.

Tek nešto južnije od gradske vreve, nalazi se drugačiji svijet. Mirna šljunčano-pješčana plaža Sveti Jakov s pogledom na mirni otok Lokrum i obrise prepune luke Starog grada u daljini. U čemu je kvaka? Do plaže ćete morati malo pješačiti. Pješice ili autobusom možete doći do crkve na vrhu, a zatim se niz liticu spustiti po više od stotinu stepenica.

Tu je i mali restoran u kojemu se možete osvježiti, plus Jadran u koji možete slobodno zagaziti. Pasjača, Popovići, Hrvatska Južna Dalmacija prostire se u labirintu vapnenačkih ulica, zgrada iz priča i lokalnih vinarija, a kada kroz sve to prošetate (i usput pijuckate), možete se uputiti južno od Dubrovnika do skrivene plaže Pasjača.

Ova plaža je nešto poput lokalne tajne, klasično mediteranski krajolik ušuškan je u nizu brončanih litica koje su isklesane kako bi stvorile staze i tunele kojima ćete putovati do bijelog pijeska.

A kad tamo stignete, možete zaplivati u bistroj vodi Jadrana ili jednostavno uživati u zadivljujućem pogledu sa šljunačne plaže.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()